Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

30-03-2015 "De zwakke 2 opening"


Beste bridgers,

Maandagavond geef ik een beetje uitleg over de zwakke twee opening, daarna spelen we een drive.

Afspraak in het vrijetijdscentrum in Jabbeke om 19:30

Paul Clement

29-03-2015 "Beker van Vlaanderen - Update"


Vandaag 29 maart spelen ze in Beveren de finale van de Beker van Vlaanderen. Dulcinea is er helaas niet bij nadat er een resem bridgers eerst wel en dan niet wensten te spelen, ben ik er niet in geslaagd een valabel viertal in het veld te brengen
Ik bleef alleen over met Chantal en met zijn tweeën kan je geen viertallenwedstrijd spelen. Ontgoochelingen maken deel uit van een bridgeleven maar we laten het hoofd niet hangen.

We kijken nu al uit naar de Beker van Vlaanderen 2016.

De voorbije jaren speelden we op vrijdagmiddag bridge in Wellecome.
Vanaf volgende vrijdag gaan we naar Varsenare. De vrijdagmiddagdrive van Dulcinea gaat nu door in het sportcentrum Hof ter Straeten,
Hof Ter Straeten 2, 8490 Varsenare

Voortaan spelen we dus op maandagavond in Jabbeke, donderdag in Snellegem, vrijdag in Varsenare.

Paul Clement

27-03-2015 "Verlof Webmaster"


Beste bridgers,

De uitslagen van donderdag 26/3 en vrijdag 27/3 zullen maar vanaf zondagavond zichtbaar zijn op de website. Ik ben er dit weekend even tussen uit.

Paul zal de uitslagen doorsturen zoals vroeger.

Bedankt voor uw begrip.

Edouard

26-03-2015 "Verhuis van Wellecome naar Ter Straeten"


Beste bridgers,

In 2003 kreeg ik van Azalea de uitnodiging een bridgecursus te geven en natuurlijk ging ik hier graag op in.
Na 2 jaar werd de lessenreeks afgesloten, maar niet alle cursisten waren klaar voor het clubbridge.

Ik informeerde bij Azalea of zij van plan waren iets speciaal te doen voor de opvang van de beginners. Dit bleek niet het geval.
Daarom ben ik zelf op vrijdagmiddag een bridgedrive voor beginners gaan organiseren.
We hebben gebridged in de Krakele, Waterweelde, De Hoeve en Cruydenhove en zo zijn we uiteindelijk in Wellecome terecht gekomen.

Tot voor enkele jaren speelden we met een stuk of vijf tafels.
Maar we zijn gaan groeien en op dit ogenblik spelen we met een tiental tafels en geleidelijk steeg ook het geluidsvolume in Wellecome.
ik ontvang hoe langer hoe meer klachten dat het onmogelijk is te bridgen met al dat lawaai en ik ergerde me zelf ook hoe langer hoe meer aan de omstandigheden.

Ik ben ervan overtuigd dat dit niet aan de bridgers ligt, maar aan de verschrikkelijke akoestiek in de zaal. Alle geluiden worden versterkt in plaats van gedempt.
Ondertussen stelde ik vast dat we in Jabbeke en Snellegem bridgen zonder lawaai, weliswaar met minder tafels, maar ook in een veel kleinere ruimte. Het moest mogelijk zijn ook op vrijdagmiddag te bridgen zonder storend lawaai.

Vorige vrijdag was het weeral van dat. De bridgedrive was een gezellige chaos. De gezelligheid moet blijven maar de chaos moet er toch een beetje uit.

Daarom gaan we verhuizen ! ! ! ! !

Vanaf vrijdag 3 april verhuist de vrijdagmiddagdrive naar Varsenare. We krijgen in Sportcentrum "Ter Straeten" de beschikking over een bridgezaal.

De afstand van Wellecome naar Ter Straeten is 3 kilometer. Voor sommigen is her verder, voor anderen is het dichterbij. Mijn excuses voor wie iets verder moet rijden, maar ik denk dat het de extra verplaatsing waard zal zijn.

Hopelijk is de zaal op bridge-technisch gebied een vooruitgang. Er zijn nog enkele andere voordelen: zo beschikken we nu over een ruime parking.
De cafetaria van het sportcentrum opent voor ons om 14:00 zijn deuren. Ik zal dus niet meer voor de drankjes moeten zorgen. Voortaan ben ik altijd beschikbaar als er iemand zonder partner zit.

Ik hoop dat jullie allemaal mee verhuizen met Dulcinea, maar ik heb uiteraard alle respect voor wie de verhuis niet ziet zitten.

Het blijft de ambitie van Dulcinea de gezelligste bridgeclub van het land te zijn

Groetjes en tot bridgens,

Paul Clement

22-03-2015 "Bridgecursus"


Maandagavond ga ik verder met een lessenreeks rond speeltechniek. Meer specifiek gaat het over de ingooi.
Hoe zorg je ervoor dat je een verdediger aan slag brengt op een ogenblik dat hij je een cadeautje moet doen?

De les gaat door in het vrijetijdscentrum in Jabbeke. Iedereen is welkom om 19h30.

Paul Clement

21-03-2015 "Kampioenschap van Vlaanderen - Update"


Verleden week speelden we de halve finale van de beker van Vlaanderen. Dulcinea kwalificeerde zich met een team voor de finale, maar Dulcinea 1 bedankt voor de eer en dus gaat Dulcinea 2 naar Beveren.
Monique speelt met Magda, Chantal vormt een paar met Paul. De finale wordt gespeeld op zondag 29 maart.

Donderdagavond gaat de drive zoals gewoonlijk door in 't Oosthof. Vrijdagmiddag spelen we in Wellecome.

Paul Clement

18-03-2015 "Schoonheidsfoutjes"


Beste bridgers,

Vorige week zijn de uitslagen van de drives maar maandag op de website gekomen, m.a.w. meer dan een dag later dan normaal. De reden hiervan was dat ik dat weekend niet thuis was. Sorry voor deze vertraging.

Wie zijn naam niet juist geschreven ziet staan op de website kan mij een mailtje sturen, mij bellen op mijn GSM of een SMS sturen. Ik doe het nodige om dit euvel zo vlug mogelijk te verhelpen.


email: Ward2000@skynet.be
GSM: 0475/808.750

14-03-2015 "Beker van Vlaanderen"


Gisteren was Dulcinea aanwezig op de halve finale van de Beker van Vlaanderen. Dit was meteen ook het kampioenschap van West-Vlaanderen voor viertallen.
Ook verleden jaar nam een team van Dulcinea deel aan dit evenement. We haalden toen een 15de plaats op 17 deelnemende teams.

Dit jaar heeft Dulcinea 3 teams aangemeld. Dank zij onze aanwezigheid stopte de teller voor het aantal deelnemende teams op 14. Er waren dus 3 teams minder dan verleden jaar.
ik weet niet of ze zich daar in het district vragen over stellen maar blijkbaar vinden de meeste clubs het niet de moeite om aan dit evenement deel te nemen. Er waren geen ploegen uit Kortrijk, Veurne, Roeselare of Blankenberge.

Aan de prijs kan het niet liggen. Die is slechts 10 euro per team. Hoe maken we deelname aan dit kampioenschap aantrekkelijker voor iedereen?
Zo kom ik tot de vraag hoe de spelers van Dulcinea hun deelname hebben ervaren. Komen ze volgend jaar terug of bedanken ze voor de eer?

Ik zou het erg op prijs stellen hierover de feedback van de deelnemers te krijgen. Dit kan ook de club helpe om jullie bridgeleven aangenamer en boeiender te maken.

En nu de uitslagen:

Voor de spelers van Dulcinea was dit een eerste kennismaking met topbridge en het was soms wel eens afzien denk ik. Als je het deelnemersveld van het tornooi bekijkt dan was dulcinea 3 voorbestemd om laatste te eindigen en dit is dan ook gebeurd.

Het lukt hen 46 vp bij elkaar te sprokkelen. Dit waren er 17 minder dan witte beer 2010, de ploeg van Nicole Legroe. Die ploeg eindigde dus op de 13de plaats, net voor Dulcinea 3 en net achter Chaver 6, de ploeg van Martien Mareel, waar ook Wim Vandenberghe in meespeelt. Chaver 6 scoorde 75 imp.

Terloops wil ik er even op wijzen dat Chaver 6 de voorbije competitie heeft afgesloten als onbedreigd kampioen in Liga 2. Waarschijnlijk hadden ze een beetje een off-day.

Dulcinea 1 en 2 vinden we terug op een 9de en een 10de plaats. Zij scoren respectievelijk 91 en 82 vp. In de loop van de middag hebben ze ook tegen elkaar gespeeld. Die wedstrijd werd gewonnen door Dulcinea 2. ik smaakte toen het genoegen 4 klaveren gedubbeld te maken.

Dulcinea 2 stond nog op de 9de plaats na 5 van de 6 rondes, maar in de laatste ronde scoorde Dulcinea 1 zwaar tegen onze derde ploeg.

Met hun negende plaats plaatst Dulcinea 1 zich voor de finale van de Beker van Vlaanderen en er is ook nog een kans dat Dulcinea 2 kan deelnemen. Als de Witte Chaver afziet van deelname, dan kan ook Dulcinea 2 naar Beveren.

Het tornooi werd gewonnen door een ploeg uit Waregem. De totale uitslag vind je door "hier" te klikken.Volgende maandag kan je in het vrijetijdscentrum in Jabbeke een bridgeles bijwonen over het afspelen van troefcontracten. Ik zal je kennis laten maken met de loser on loser techniek. De les begint om 19.30 en na afloop spelen we een kleine drive

Uiteraard kan je ook komen bridgen op donderdagavond en vrijdagmiddag. Donderdagavond spelen we nog een keer in het vrijetijdscentrum, want het Oosthof is met verlof en vrijdagmiddag spelen we in Wellecome.

groetjes,
Paul

08-03-2015 "Kampioenschap West-Vlaanderen"


Volgende zaterdag, 14 maart organiseert de Vlaamse Bridge Liga het kampioenschap van West-Vlaanderen voor viertallen.

Dit kampioenschap is meteen ook de halve finale van de Beker van Vlaanderen.

Dit jaar zijn er 3 teams van Dulcinea ingeschreven:

Dulcinea 1: Paul Clement, Monique Gilliaert, Annie Dewinter, Dirk Decraemer

Dulcinea 2: Chantal Verbeke, Lieve Vandepitte, Pierre Berger, Marc Braeckman

Dulcinea 3: Paul Maenhout, Carlos Desoete, André Jacques, Bernard Dereeper

Zoals je merkt hebben we voor Dulcinea 2 een toppaar uit Knokke ingehuurd. Een van onze eigen topparen bleek immers op het laatste ogenblik niet beschikbaar.

De wedstrijd gaat door in de Witte Beer.
Aanvangsuur is 13h00.
Ik reken erop dat iedereen op tijd aanwezig is en breng je vbl-lidkaart mee.

Het zou reuze zijn als er zich een team zou plaatsen voor de finale van de Beker van Vlaanderen. Die gaat door in Beveren op 29 maart.
Verleden jaar heeft Dulcinea meegespeeld in de finale. We waren daar uiteindelijk 57ste op 64 deelnemende teams.

Succes aan de bridgers die de kleuren van Dulcinea verdedigen.

Maandag kan je een bridgeles volgen in het vrijetijdscentrum in Jabbeke. Het onderwerp is het speelplan in troefcontracten. Wanneer halen we troef af, en wanneer stellen we dit nog even uit. Hoe tellen we de verliezers, en hoe werken we ze weg.
De les begint om 19.30, na afloop spelen we een kleine drive.
Uiteraard kan je ook bridgen op donderdagavond in Snellegem en op vrijdagmiddag in St Andries.

Paul Clement

01-03-2015 "Nieuwsbrief Dulcinea"


Dulcinea heeft drie ploegen ingeschreven voor de Beker van Vlaanderen. De halve finale gaat door op 14 maart in de Witte Beer. Deze halve finale is het kampioenschap van West-Vlaanderen voor viertallen.

Een van onze ploegen wordt gevormd door Paul Maenhout, Carlos Desoete, André Jacques en Bernard Dereeper. Als voorbereiding op het kampioenschap hebben ze op dinsdag 24 feb een trainingswedstrijd georganiseerd.

Voor die oefenwedstrijd hebben ze een sparring-team uitgedaagd. In dit team speelden Moniek Avonture, Nicole Heremans, Martien Devreese en Ann Dumon.

Na een spannende wedstrijd trokken de heren uiteindelijk aan het langste eind: 16-14

Het was een leerrijke oefeningn maar in de eerste plaats was het een leuke bridge-avond: eerste klas entertainment.
Viertallenbridge is het echte bridge en ook het leukste bridge. Als je het dan nog kan spelen in een gezelschap van 8 spelers, die goed met elkaar kunnen opschieten dan kan het echt niet meer stuk.

Maar er worden nauwelijks wedstrijden in die formule gespeeld. Ik wil dus nog eens een lans hiervoor breken:
Je vormt een ploeg met 4 leuke bridgers en je daagt een andere ploeg uit voor een viertallenwedstrijd en als je dat wenst, dan kom ik langs om de wedstrijd te begeleiden. Ik doe dit met veel plezier.

Ik geef ook met veel plezier les op maandagavond. Volgende maandag ga ik verder met een reeks over het afspelen van SA contracten.
Het thema voor maandag: lang, vrij en bereikbaar, maw: op welke manier kan ik een lange kleur in de dummy benutten om mijn contract te maken?
afspraak voor de les in het vrijetijdscentrum, Vlamingveld Jabbeke, maandag 02 02 om 19.30. Na afloop van de les spelen we een kleine oefendrive.

Je bent natuurlijk ook welkom op donderdagavond in 't Oosthof, Snellegem en op vrijdagmiddag in Wellecome St Andries.

Paul Clement

25-02-2015 "Update drives"


Beste bridgers,

Vanaf heden zal je de uitslag van de laatst gespeelde drive onmiddelijk te zien krijgen zonder op de datum van de drive te moeten klikken. Je zal merken dat dit veel vloter werkt.

Edouard

22-02-2015 "Webserver probleem"


Beste Bridgers,

De site van "Dulcinea" bereikbaar is via internet. Ik ben ik op reis gegaan met een goed gevoel. Geen vuiltje aan de lucht. Na het inloggen, kan je alles aanpassen, creëren en verwijderen.

Echter is er iets wat ik niet kom weten maar wel vermoeden dat het bestond. Een goede maand geleden is er een massale cyberaanval geweest op alle servers. Bijna 75 % van de gemeenten heeft er last van gehad.

De cyberaanval had als doel om alle Europese en Amerikaanse servers plat te leggen en de gegevens zoveel mogelijk te vernietigen. Dit is hun in mindere mate gelukt. De Brugse servers lagen ook plat en het heeft bijna 1 dag geduurd om ze weer actief te krijgen.

Nu heeft men een beveiliging ingebouwd dat inloggen vanuit buitenland onmogelijk maakt voor iedereen tenzij je speciale rechten krijgt en dan nog is het niet zeker.  Iedereen die zich met een website bezig houd, zal moeten rekening houden met dit probleem.

De website is nu bijgewerkt en iedereen kan de resultaten bekijken van de laatste 2 weken.

Groetjes,

Edouard

20-02-2015 "Geselecteerde giften"


Beste bridgers,

Verleden week heb ik genoten van jullie conversatie over de geselecteerde giften.
Ik wil er nog eens op wijzen dat we op vrijdag nooit met gestoken kaarten bridgen. Als ik klaargemaakte spellen laat spelen, dan zijn dat geen geconstrueerde giften maar geselecteerde giften uit een groot tornooi, die ik laat naspelen.

Bij de selectie van de giften worden 2 criteria in acht genomen:
1 - In de eerste plaats moeten het leuke giften zijn om te spelen.
2 - Ik zorg er ook voor dat de punten een beetje evenwichtig verdeeld zijn over de 4 handen. Iedereen krijgt graag eens goede kaarten.

De teneur van jullie mails was er een van groen licht. Ik werk dus op die manier verder. Het extra werk neem ik er met plezier bij.

Maandagavond ga ik verder met een lessenreeks over speeltechniek. Het thema van de avond is "de gevaarlijke hand". De les begint om 19.30, en na een drie kwartier les spelen we een kleine drive. Hier zijn de giften wel soms een oefening op de les.

De les op maandag gaat door in het Vrijetijdscentrum Jabbeke.
Donderdagavond bridgen we om 20.00 in Snellegem in 't Oosthof.
Op maandag en donderdag hoef je geen afspraak te hebben met een partner. Ik kan indien nodig zelf invallen.
Op vrijdagmiddag is er geen zekerheid dat je kan spelen als je zonder partner komt. Dan maak je dus best een afspraak.

Groetjes,

Paul

15-02-2015 "Verlof webmaster"


Onze webmaster is met verlof.

Daarom worden de uitslagen pas volgende week ge-updated.

14-02-2015 "Even bezinnen over drives"


Beste Dulcineabridgers,

De giften die jullie gisteren in Wellecome hebben gespeeld kwamen uit de derde ronde van het Kopenhagen Invitational.

Persoonlijk vind ik dat dit een meerwaarde geeft aan de drive, maar de tweede ronde was nog niet gespeeld en de discussie was al in volle gang. Blijkbaar had ik er weer een sardonisch plezier in gevonden
jullie op te zadelen met onmaakbare manches en rampzalige kaartverdelingen.

Het is de bedoeling dat jullie dank zij bridge een aangename vrijdagmiddag doorbrengen. Als jullie het leuker vinden de kaarten zelf te delen dan zal ik in de toekomst geen tornooien meer dupliceren.
Je zegt het maar, U vraagt, wij draaien.

Op maandagavond heb ik de voorbije maanden les gegeven over doubletten en staymanvariaties. Soms kon je waarschijnlijk door het bos de bomen niet meer zien. Ik heb jullie gesproken over garbage stayman en support doubles, die conventies die jullie aan tafel misschien nooit gaan toepassen.

Vanaf maandag komen we weer met onze beide voeten op de grond. Het principe is back to basics.

De vraag die we ons altijd stellen als we bridgen: ik heb een redelijke 3sa geboden en waar haal ik nu mijn 9 slagen vandaan?
Want eender welke snufjes je gebruikt tijdens het bieden, uiteindelijk moet je het geboden contract afspelen en dat blijkt ook niet altijd zo eenvoudig.
dus: tot eind maart geef ik les over speelplannen in sa en troefcontracten

Afspraak in het vrijetijdscentrum in Jabbeke telkens op maandagavond om 19.30. Na afloop van de les spelen we een kleine drive.

Donderdag 19 feb is 't Oosthof dicht. Voor onze bridgeavond wijken we op die dag uit naar het Vrijetijdscentrum. De drive begint om 20u.

Op 14 maart neemt Dulcinea deel aan de halve finale van de Beker van Vlaanderen. Die halve finale gaat door in de Witte Beer. Op dit ogenblik zijn we ingeschreven met 3 ploegen:

Dulcinea I: Chantal en Lieve, Didier en Edouard
Dulcinea II: Paul en Monique, Annie en Dirk
Dulcinea III: Paul en Carlos, André en Bernard

Voor wie zich geroepen voelt: er is altijd nog plaats voor een vierde team.

En tenslotte nog een bedenking:
Ik woon in Bredene, en er is daar geen bridgeclub. Ik heb het goede voornemen gemaakt in Bredene een nieuwe bridgeclub op te richten.
Speeldag: maandagnamiddag of woensdagnamiddag. Wat zou er voor jullie het best passen?

Groetjes,
Paul

07-02-2015 "Competitie update"


Vandaag heeft Dulcinea haar eerste competitiejaar afgewerkt. We waren te gast in Blankenberge, en ze hebben ons vlot terug naar huis gespeeld. Blankenberge heeft de wedstrijd 25-4 gewonnen.

Gelukkig dat wij verleden week een ruime overwinning hebben geboekt. Daardoor stonden we veilig op de 7de plaats en zo sluiten we dit competitiejaar af.

Hartelijke gelukwensen aan alle deelnemers. We boekten overwinningen tegen “Groeninge”, “Veurne”, “Witte Beer” en “Athena”.

Ik hoop dat de kennismaking met viertallenbridge goed bevallen is en ik zou het erg jammer vinden als er nu pas in september weer viertallen gespeeld wordt. Daarom organiseert Dulcinea de interne viertallen.
Iedereen krijgt de kans zich te profileren als kapitein van een ploeg.

Je verzamelt 4 bridgers rond je, met wie je goed kan opschieten en je daagt andere kapiteins uit om met hun ploeg de handschoen tegen je op te nemen.
Plaats en datum van de wedstrijden spreken de kapiteins onder elkaar af.

Bedoeling is niet een volwaardige competitie op te starten met heen en terugmatchen maar wel met 8 bridgers een leuke wedstrijd te spelen en ondertussen ervaring op te doen voor het de competitie 2015-2016.

Uiteraard is ook wie niet zinnens is deel te nemen aan de inter-clubcompetitie van harte welkom op onze interne viertallenwedstrijden.

Ik kijk al uit naar de aanmelding van de kapiteins. Wie interesse heeft om mee te spelen maar niet om zelf een ploeg op te stellen kan zich ook individueel of als paar bij mij aanmelden.

Groetjes en tot bridgens,

Paul Clement

05-02-2015 "Drives in 't Oosthof (Snellegem)"


Best bridgers,

Met het invitatie tornooi hebben vele bridger voor het eerst kennis gemaakt met ‘t Oosthof in Snellegem.

Wij hebben daar de mogelijkheid om drives in de feestzaal te spelen. Iedereen heeft van de aangename sfeer  van de zaal en de omgeving kunnen genieten.

Wie niet de mogelijk heeft gehad om naar het invitatie tornooi te komen, kan ons aan het werk zien in bijgevoegde foto’s. Wie zich aangetrokken voelt om ook eens van de sfeer te genieten is steeds welkom op donderdag avond. De drive begint steeds om 20h00.

Edouard

02-02-2015 "Update invitatie tornooi"


Vorige donderdag speelden we in Snellegem een invitatietornooi.

De donderdagavondbridgers hadden de opdracht gekregen iemand uit te nodigen die niet de gewoonte heeft op donderdagavond bij ons te komen bridgen en met hun gast een partnership te vormen.
 
Gewoonlijk spelen we op donderdag met 5 tafels. Op het invitatietornooi trokken we dit cijfer op tot 9. Iedereen had zijn opdracht blijkbaar ter harte genomen
 
We hopen dat de gasten hebben genoten van een leuke bridgeavond
en we zien hen uiteraard graag terug in 't Oosthof.
 
De uitslag van het tornooi vind je op de site van Dulcinea en idem dito voor de uitslag van vrijdagmiddag. De travellers vind je op de site niet terug maar wie interesse heeft kan me vragen ze hen te mailen.
 
De competitie lag dit weekend stil. Volgende week is Dulcinea te gast in Blankenberge. De thuiswedstrijd hebben we met zware 6-24 cijfers verloren. We gaan proberen Blankenberge zaterdag een koekje van eigen deeg te geven.
 
Dat zal de laatste wedstrijd van de competitie 2014-2015 zijn.
Zonder grote ongelukken gaan we de competitie afsluiten op een welverdiende 7de plaats dit is voorlaatste en dat was bij aanvang van de competitie onze ambitie.
 
Na de competitie kijken we uit naar de Beker van Vlaanderen.
Ik heb op dit ogenblik de inschrijving ontvangen van 4 ploegen die de kleuren van Dulcinea gaan verdedigen. Uiteraard is er nog plaats voor eentje meer.
Verleden jaar was onze deelname een groot succes.
We hebben ons zelfs geplaatst voor de grote finale.
 
Maandagavond geef ik les over de diverse mogelijkheden van Stayman.
Iedereen welkom in het Vijetijdscentrum Jabbeke om 19h30.
 
groetjes,
Paul Clement

27-01-2015 " Stayman"


Maandag geef ik een beetje les over de zoektocht naar de hoge kleurenfit via de diverse varianten van Stayman.
De les begint om 19h30.
Daarna spelen we een drive met geselecteerde giften rond dit thema.
Iedereen welkom in het vrijetijdscentrum in Jabbeke.
 
Paul Clement

24-01-2015 "Competitie update


Een glorieuze dag voor "Dulcinea" !!!

Vanmiddag nam "Dulcinea" het op tegen "Athena". Dit is de bridgeclub van de Gantoise.
"Athena" is het seizoen begonnen als titelkandidaat en tot gisteren stonden zij op de tweede plaats op 4 vp van "BGK 5" (Groeninge)
Dulcinea had de opdracht tegen deze kleppers hun voorlaatste plaats veilig te stellen.

En of dat gelukt is:
In de eerste wedstrijdhelft scoorde "Athena" 2 imp, "Dulcinea" scoorde er 30 en na de pauze deden we er nog 18 bij, tegen 14 voor "Athena".
eindscore: 48 - 16 in vp is dat 21 - 9.

En ondertussen speelde "Groeninge" tegen de "Witte Beer". Groeninge won die wedstrijd met dezelfde cijfers: 21 - 9.
Dit betekent dat "Dulcinea" nu op de 7de plaats staat met 151vp en Witte Beer is 8ste met 127 vp. Wij hebben een comfortabele voorsprong opgebouwd van 24 vp.

Er moet nog 1 wedstrijd gespeeld worden. 25 vp is het maximum dat je kan scoren in een wedstrijd. Dus mathematisch gezien kan "Witte Beer" ons nog inhalen. Maar alleen als zij 25 halen in hun laatste wedstrijd en dan moeten wij tegen Blankenberge verliezen met 25-0 cijfers. we zullen dit niet laten gebeuren.
Ook tegen Blankenberge gaan we voor de overwinning.

Groetjes,

Paul Clement

24-01-2015 "Invitatie tornooi"


Op donderdag 29 01 organiseren de donderdagbridgers een invitatietornooi in Snellegem. Het is de bedoeling dat je op zo'n invitatietornooi een partner uitnodigt die niet de gewoonte heeft in die club te spelen.

 

Op dit ogenblik hebben volgende paren ingeschreven:

André Jacques - Lieve Vandepitte
Bernard Dereeper - Kris Crevits
Didier Deforche - Françoise Roose
Els Van Loo - Filip Bigler
Martien Devreese - Dirk
Edouard Coppens - Annemie De Schoolmeester
Carlos Desoete - Christiane Vissers
Liliane Wittebolle - Tine Van Eeghem
Moniek Avonture - Paul Sanders
Ann Dumon - Gino Jonckheere
Peter Segers - Jan Vanslembrouck
Martine Expeels - Nina Dejonghe
Johan Vervaeke - André Luypaert
Palmyre Delbeke - Jacques
Luc Crappé - Rita De Muer
Chantal Verbeke - Bea Bearelle
Christine Verrue - Anneke Descheemaecker

Wie geen uitnodiging heeft gekregen kan nog inschrijven
Bij voorkeur schrijf je in,samen met iemand die niet je vaste partner is

Groetjes en tot bridgens

Paul Clement

23-01-2015 "Invitatie tornooi en competitie update"


Zaterdag 24 januari ontvangt "Dulcinea" de bridgeclub "Athena" in Snellegem. De voorlaatste wedstrijd van de competitie en zeker geen sinecure.

Maandagavond, de laatste sessie over het doublet. Geen nieuwe stof, maar vooral oefenen op wat voorafging.

Donderdagavond organiseren de oosthofbridgers een invitatietornooi.
Het principe is dat alle habitués van donderdagavond een gast uitnodigen. Op het invitatietornooi vormen zij een partnership met hun invité.

Ook wie geen uitnodiging heeft ontvangen is van harte welkom. Voor de organisatie is het wel handig als je vooraf even inschrijft.

groetjes,

Paul Clement

23-01-2015 "Regionale en nationale kampioenschappen"


Best bridgers,

De uitnodigingen zijn binnengekomen voor de regionale en nationale bridge kampioenschapen. De affiches en informatie zijn zichtbaar in de directory "Tornooien", subdirectory "Vaanderen".

Klik op "knop" om er rechtstreeks naar toe te gaan.

Edouard

22-01-2015 "Uitslag Beker van Vlaanderen 2014"

De uitslag van het bridge kampioenschap (halve finale) gehouden in 2014 in de "Witte Beer" is nu bijgevoegd.

Klik hier voor het bekijken van de behaalde resultaten en de rankschikking van vorig jaar.

Edouard

21-01-2015 "Kleurenwieze tornooi"


Het Wereldkampioenschap KLEURENWIEZEN 2015  zal voor het eerst plaatsvinden in Zandhoven.

Klik op "Zandhoven" om meer informatie te vinden over dit tornooi.

Edouard

20-01-2015 "Doubletten"


Support Doublet

Een support doublet spelen we als partner na onze opening antwoordt met 1♠ of 1♥ en de vierde hand volgt met een kleur of doubleert.
Dan geeft een (re)doublet van de openaar een driekaart steun aan in de kleur geboden door partner. Dit doublet belooft geen overwaarde.
Een belangrijke voorwaarde is dat er nog een kans moet bestaan dat er op nivo 2 kan gespeeld worden in de kleur van partner.
Als partner dan zijn kleur op 2nivo biedt, belooft hij ook geen extra lengte in die kleur.

Uitkomst doublet

Met een uitkomst doublet geven we partner een aanwijzing voor de uitkomst. Gewoonlijk gaat het om een doublet op een conventioneel bod.
Een speciaal geval is het Lightner doublet.
Dit is een doublet op een vrijwillig geboden slem.
De dubbelaar heeft in de regel een renonce in de eerste kleur geboden in de dummy, en hij vraagt met het doublet aan zijn partner die kleur uit te komen.

Competitief doublet
Een competitief doublet zegt: " Mijn hand is te mooi om te passen, maar er zijn verschillende mogelijke speelsoorten".
Dit doublet gebruiken we vooral als de tegenpartij een fit heeft gevonden en het bieden blijkbaar stopt op het nivo 2.
Een vaste regel is dat een doublet op een geboden en gesteunde kleur op nivo 2 altijd een competitief doublet is.
Partner moet er rekening mee houden dat hij geen kracht mag tonen want zijn punten zijn al meegeteld in de beslissing de bieding open te houden met het competitief doublet

Paul Clement

18-01-2015 "Beker van Vlaanderen"


Ik wil jullie ook al warm maken om deel te nemen aan de "Beker Van Vlaanderen".
De halve finales gaan door op zaterdag 14 maart in de lokalen van de "Witte Beer".
Iedereen mag deelnemen, ook als je niet hebt meegespeeld in de competitie.
 
Je kan bij mij inschrijven. Bij voorkeur schrijf je in als viertal.
Maar je kan bij mij ook inschrijven als paar of zelfs als enkeling.
Ik probeer dan de individuen te koppelen aan een partner, en de paren aan een nevenpaar.
 
Vorig jaar nam Dulcinea deel met 1 team.
Didier en Edouard, Chantal en Paul verdedigden de kleuren van "Dulcinea" en enkele weken later mochten we deelnemen aan de finale in Beveren.
We denken hier nog met plezier aan terug.
Ik reken erop dat we dit jaar zeker twee ploegen kunnen opstellen.
 
Paul Clement

17-01-2015 "Competitie update"


Vanmiddag was Dulcinea te gast in Bridgeclub "Groeninge".

Didier en Edouard, Paul Maenhout en Carlos speelden de eerste wedstrijdhelft. Na de pauze werd Paul Clement opgesteld als partner van Didier.
 
Half wedstrijd had "Groeninge" een voorsprong opgebouwd van 15 imp
In de tweede wedstrijdhelft slaagde "Dulcinea" erin 34 imp te scoren en ook "Groeninge" scoorde 34 imp. Zij behielden dus hun voorsprong, en wonnen de wedstrijd 17-13.
 
Zou dit voor "Dulcinea" volstaan om hun zevende plaats te behouden.
Hiervoor waren we afhankelijk van de uitslag van Veurne "Witte Beer".
Veurne won die wedstrijd met 23-7. "Dulcinea" scoorde dus 6 vp meer dan "Witte Beer".
"Dulcinea" staat nu op de 7de plaats met 130vp. "Witte Beer" staat 8ste met 118vp.
Met twee wedstrijden te gaan hebben we een marge van 12 vp. Zal dit volstaan?
 
Volgende week ontvangen we "Athena".
In de heenmatch incasseerden we daar een 24-6 nederlaag.
Een zware opdracht dus volgende week.
 
Maar "Witte Beer" moet het opnemen tegen "BGK 5".
Die ploeg staat op dit ogenblik aan de leiding in de competitie.
Dus ook voor de "Witte Beer" wacht er volgende week een zware opdracht.
 
Paul Clement

15-01-2015 "Het negatief doublet"


Als je het negatief doublet speelt, dan is het handig volgende afspraken te gebruiken:

Partner    Tegenstander   Jouw bod     Betekenis

  1♣               1♥              doublet      vierkaart schoppen, 6+ pnt.

  1♣               1♥                1♠             vijfkaart schoppen, 6+ pnt.

  1♣               1♠               doublet     vierkaart harten, 6+ pnt of  eventueel vijfkaart harten met minder dan 10 pnt.

  1♣               1♠                2♥              vijfkaart harten, 10+ punten

  1♣               1♦              doublet       vierkaart in harten en in schoppen, 6+ pnt

  1♣               1♦                1♥              minstens 4 harten, 6+ pnt

  1♣               1♦                1♠              minstens 4 schoppen, 6+ pnt

  1♣               1♦               1SA            geen vierkaart hoog, ruitenstop, 6-10 pnt

Binnen het partnership moet je een afspraak maken tot welke hoogte je het negatief doublet speelt. Ik raad aan tot 3 schoppen, maar het kan ook tot 3 harten of 2 schoppen zijn

Als er na je openingsbod een volgbod komt en een pas bij partner, dan kan die pas twee betekenissen hebben.

mogelijkheid 1: ik heb geen punten.
mogelijkheid 2: ik heb wel punten, maar zit zwaar tegen in de kleur van het volgbod.

Om in te spelen op de tweede mogelijkheid moet de openaar, als hij kort is in de kleur van het volgbod de bieding openhouden met een doublet.

Paul Clement

11-01-2015 "Competitie update"


Vanmiddag speelden we in Snellegem een topmatch.

Dulcinea stond aan het begin van de wedstrijd laatste in Liga 3A
We ontvingen Witte Beer III. Witte Beer stond voorlaatste, hun voorsprong bedroeg 2 vp. Dulcinea heeft orde op zaken gezet.
 
We wonnen de wedstrijd 19-11.
Witte Beer staat nu weer laatste met 111 vp.
Dulcinea totaliseert er 117.
We hebben dus een marge van 6 vp.
"BGK" won tegen "Bouwbedrijf" met 22-8. Daardoor bouwen zij een veilige voorsprong op.
Hun totaal bedraagt nu 129, dus 12 vp meer dan "Dulcinea"
Proficiat aan de spelers van vanmiddag: Annie, Dirk, Monique en Paul
 
Paul Clement

10-01-2015 "Doublet oefening 2"


Je zit aan de bridgetafel en je krijgt deze hand:

♠ H 8 7 4
♥ D 9 7 6
♦ 8 5 3
♣ H 6

8 pnt met een 4kaart harten en een 4kaart schoppen. Je enthousiasme is beperkt.
Links opent de bieding met 1♦. Je partner legt een infodubbel op tafel en je vraagt je af, bied ik nu harten of schoppen? Rechts biedt 2♦.

Ga je bieden? en indien ja, wat is je bod?


Uiteraard wil je niet 2♦ gaan tegenspelen samen met je partner heb je minstens 20 pnt.
Met zijn dubbel garandeert partner 7 kaarten in de hoge kleuren en dus is er zeker een fit maar je weet nog niet of dat in harten of schoppen is, of in beide. Het zou toch jammer zijn als je nu de verkeerde kleur kiest.

Dank zij het 2♦ bod hoeft dit niet. Je kan partner vragen zijn hoge kleur te bieden. Je doet dit door een doublet te leggen. We noemen dit een teruggekaatst doublet
Daarmee zeg je:
* Partner, wij moeten spelen in een hoge kleur.
* Kies jij nu maar welke kleur.
* Mij maakt het niets uit, want ik heb ze allebei

Ik kreeg een tiental antwoorden waarvan ongeveer de helft juist.

Meer over doubletten? Maandagavond 19.30 vrijetijdscentrumJabbeke
Volgende maandag:het negatief doublet
--

Paul Clement

09-01-2015 "Bedanking"


De hapjes die jullie gisteren kregen tijdens het bridgen werden aangeboden door André Jacques.
André is grootvader geworden van een tweeling waarvoor onze felicitaties.
 
Paul Clement

08-01-2015 "Doublet oefening 1"


Je zit aan de bridgetafel en je krijgt deze hand

♠ H 8 6 5
♥ H 8
♦ B 3 4
♣ 10 8 6 3

Zeven punten, geen bijzondere verdeling, zo heb je er al veel gezien.
Je bent gever en je begint de bieding met te passen.
Aan je linkerkant komt er een openingsbod van 1♦ en je partner doubleert rechts komt er een pas

Je hebt biedplicht en zonder veel enthousiasme bied je 1♠.
Links past en partner biedt 1SA, ook rechts komt er een pas


Wat heeft partner? Bied je nog iets of ga je passen?

Partner heeft een infodubbel gelegd, hij garandeert openingskracht.
Jouw bod garandeert geen enkel punt en toch biedt hij nu 1SA.
Dit garandeert uiteraard een sa verdeling en een ruitenstop.

Als je partner 12-14pnt heeft, dan moet hij op jouw bod altijd passen, daarom moet hij tolerantie hebben voor alle kleuren.

Als hij 15-17 pnt heeft met een sa verdeling en ruitenstop, dan doet hij een volgbod van 1SA.

Hij is blijkbaar nog sterker, partner garandeert 18-19, eventueel 20 pnt.

Aangezien zijn bod minstens 18 pnt garandeert en jij hebt er 7, dat betekent een gezamenlijke kracht van 25 pnt.
Uiteraard bied je dus nu 3SA

Het principe is:
Als je na een infodubbel en een antwoord van je partner een andere speelsoort voorstelt, dan ben je sterker.
dan als je meteen na de opening die speelsoort zou bieden

Dus als je een kleur biedt, dan heb je in die kleur een goede vijfkaart en meer dan 15 pnt.
Als je een sprongbod doet in een kleur, dan heb je in die kleur een zeskaart en meer dan 15 pnt.
Als je 1SA biedt, dan heb je minstens 18 pnt.

Ik heb 10 antwoorden ontvangen en er waren er maar 2 die 3SA aandurfden, bijna iedereen besloot te passen.

Bovendien wil ik er nog even op wijzen dat de punten voor je contract goed geplaatst zijn.
Je partner zit met zijn 18 pnt achter de openaar. 
Eventuele snits zullen hoogstwaarschijnlijk lukken en 3SA zal waarschijnlijk gemaakt worden.

Paul Clement

06-01-2015 "Het informatiedoublet - Deel 2"


Als de tegenpartij de bieding opent met een bod van 1 in een kleur dan kan je in de bieding komen met een informatiedoublet.

De vereisten voor een infodubbel zijn:

1) Minstens de waarden van een opening.
2) Tolerantie voor alle andere kleuren.

De tweede voorwaarde is erg belangrijk maar er bestaat een uitzondering.
Soms heb je een hand die qua verdeling geschikt is voor een volgbod maar als je meer dan 15-16 pnt hebt dan ben je voor een volgbod te sterk.
In dit geval begin je met een onformatiedoublet en in je volgende biedbeurt bied je je eigen kleur.
als je dit doet (eerst dubbelen en dan je eigen kleur bieden), dan garandeer je een sterke hand met een goede vijfkaart. 16 pnt is een strikt minimum.

Bij een fit kan je partner rekenen op een hand de waarde van 18pnt.
Als je een sterke hand hebt met een goede zeskaart dan kan je de kleur met sprong bieden na eerst een dubbel gelegd te hebben.

Gisteren gaf ik in het ontmoetingscentrum Jabbeke de eerste van een reeks lessen over het doublet.
Het onderwerp van de les was het informatiedoublet.
Ik gaf eerst een beetje theorie en aansluitend speelden we een drive met geselecteerde giften die de kans boden die theorie in de praktijk toe te passen.
In principe was dit een competitieve drive maar ik heb achteraf de bedenking gemaakt dat ik vaak aan tafel ben tussengekomen.
Soms op verzoek van de tafelgenoten, soms op eigen initiatief, soms gaf ik duiding nadat het spel gespeeld was, maar soms was ik al bezig met uitleg geven terwijl het spel nog geboden werd.
In alle geval was de score soms beïnvloed door mijn tussenkomsten.
Daarom vind ik dat het niet eerlijk zou zijn een uitslag van de drive te publiceren.
Volgende maandag is er weer een les met aansluitend een drive.
ik heb mij voorgenomen niet meer tussen te komen vooraleer het spel afgelopen is.
Mijn excuses aan de mensen die zich aan mijn tussenkomsten hebben geërgerd.

Volgende maandag zal ik het hebben over het negatief doublet.
Misschien kan je er nog iets van opsteken
iedereen is van harte welkom om 19.30 in het ontmoetingscentrum.
--
Paul Clement

04-01-2015 "Het informatiedoublet"


Na een informatiedoublet bij onze partner bieden we niet op dezelfde manier als na een openingsbod bij partner.
Na een opening in een kleur bieden we mee als we minstens 6 punten hebben.

Een bod in een nieuwe kleur is forcing: partner moet nog eens bieden.
Als we minder punten hebben, dan passen we.

Na een infodubbel zijn we verplicht zelfs met 0 punten te bieden.
Die biedplicht vervalt weliswaar als onze rechtertegenstander een bod doet.

Als we dus zonder sprong een nieuwe kleur bieden, dan beloven we daarmee geen enkele kracht.
We bieden alleen maar omdat het infodubbel ons die verplichting oplegt.
Partner moet daarop altijd passen tenzij hij zeer sterk is.

De consequentie is dat we een sprongetje moeten wagen als we iets hebben.
We spreken af dat we vanaf 9-10 punten zeker een beetje kracht gaan tonen.

Veronderstel dat partner een infodubbel legt na een openingsbod van 1 klaver.
Hij toont daarmee openingskracht en tolerantie voor de andere kleuren.

Ons antwoordenpatroon ziet er als volgt uit:

1♦,♥,♠: 0-8 pnt, dit is onze beste kleur.
1SA: 6-10 pnt, klaverstop, geen hoge vierkaart.
2♦,♥,♠: 9-11pnt, vierkaart in de geboden kleur, niet forcing.
2SA: 11pnt, klaverstop, geen hoge vierkaart, sa-verdeling.
3♦,♥,♠: 9-10pnt, vijfkaart in de geboden kleur(eventueel zeskaart), niet forcing.
3SA: 12+pnt, geen hoge vierkaart.
4♥,♠: 11+ pnt, vijfkaart in de geboden kleur(eventueel zeskaart).

Partner moet tolerantie hebben voor de ongeboden kleuren, dus er is zeker een fit.
Je legt dus in principe nooit een informatiedoublet als je kort bent in de niet-geboden hoge kleur(en).
Let erop dat geen enkel bod in een nieuwe kleur forcing is.
Als partner geen overwaarde heeft, dan zal hij passen.

Soms zal je weten dat je samen met partner de kracht hebt voor de manche.
Maar je kan nog niet onmiddellijk beslissen wat die manche zal zijn.
In die situatie ga je de kleur van het openingsbod bieden: een cue-bod.
Uiteraard is dit bod wel forcing, je vraagt hiermee aan partner zelf zijn kleur te bieden.
Na een openingsbod in een lage kleur bij de tegenstanders, gevolgd door een doublet bij je partner.
kan je dit cue-bod ook doen met een hand waarmee je wilt gaan inviteren voor de manche, dus met 10-11 punten, maar dan garandeer je met je bod wel een vierkaart in beide hoge kleuren.
 
Een voorbeeld, dit is je hand:

♠ A B 5 3
♥ A B 6 4
♦ H 3 2
♣ 6 8

Je hebt 13 punten en partner belooft openingskracht, dus je bent zeker sterk genoeg om de manche te gaan spelen.
Die manche kan zowel 4♥ als 4♠ zijn, afhankelijk van de verdeling bij partner
Als je nu 2♣ biedt, de kleur van de openaar, dan vraag je aan partner zijn hoge 4kaart te bieden.
Dit is het enige bod in de hele serie waar partner niet op mag passen.
Zijn bod zal je dan verhogen naar de manche.

03-01-2015 "Drivers en competitie info"


Na de feesten herneemt het bridgeleven zijn normale ritme.
Dit betekent dat er les is op maandagavond in Jabbeke om 19.30
we spelen op donderdagavond om 20.00 in Snellegem en op vrijdagmiddag in Wellecome.
Zaterdag 10 01 herneemt ook de competitie.
Dulcinea ontvangt de "Witte beer" in Snellegem
De strijd om niet laatste te eindigen barst los.
 
Paul Clement

02-01-2015 "Het doublet - Vervolg"


Maandag 05 01 begin ik een reeks lessen over het doublet. De eerste van een lange reeks leuke bridgedrives in het nieuwe jaar.
 
Elk jaar word ik een paar keer aan de tafel geroepen omdat iemand de bieding begint met een doublet, dit kan niet. Je kan maar een dubbel op tafel leggen nadat er een bod gedaan is dat eventueel kan uitgepast en gespeeld worden, bovendien moet dit contract dan ook gespeeld worden door de tegenpartij. Je kan dus geen dubbel leggen als het laatste effectieve bod door je partner is gedaan. Ook dit probeert er wel eens iemand.
 
Voor meer diepgaande beschouwingen rond het doublet maken we een afspraak op maandagavond om 19.30 in het vrijetijdscentrum, Vlamingveld 40 in Jabbeke
 
Paul Clement