Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

30-12-2015 "Nieuwjaarswensen"


Beste bridgers,

Vanavond vieren we eindejaar, en we kijken al uit naar het jaar 2016. We hopen jullie allemaal volgend jaar terug te zien aan de bridgetafels van Dulcinea.

Vanaf volgende week spelen we weer ons volledig programma.

We bridgen dan op maandagavond in het vrijetijdscentrum Jabbeke. Op dinsdagmiddag hebben we een afspraak in de Vicognehoeve Bredene. Donderdagavond in 't Oosthof Snellegem en vrijdagmiddag in Ter Straeten Varsenare

Bovendien hernemen de voertallenspelers de competitie. Er zijn nog 4 wedstrijden.

Voor Dulcinea 1 is de opdracht hun 5de plaats veilig te stellen. Met een voorsprong van 21 vp op Witte Beer 3 moet dit zeker kunnen. Misschien is er zelfs nog ruimte voor een winst van een plaatsje. De voorsprong van BGK 5 bedraagt 12 vp, en dit is dus niet vanzelfsprekend. Zeker niet als je bedenkt dat we nog tegen alle topploegen moeten spelen.

We ontvangen Knokke op 9 jan in 't Oosthof. De opdracht van Dulcinea 2 is duidelijk: er moet altijd iemand de laatste zijn maar wij willen die plaats niet.

Op dit ogenblik hebben we een voorsprong van 2 vp op St Georges, dus dat is geen luxe.

Dulcinea 2 moet nog spelen tegen hun rechtstreeks concurrenten. Maar eerst spelen we thuis tegen het Bouwbedrijf.

Nog een kleine nieuwigheid: Dulcinea heeft beslist met ingang van 01 01 2016 een kleine prijs te geven aan de winnaars van elke drive.

Groetjes en tot volgend jaar,

Paul

27-12-2015 "Beste wensen voor 2016"


You have to learn the rules of the game. 
And then you have to play better than anyone else.

Albert Einstein


Beste bridgers,

uiteraard is er niet veel nieuws te melden van het bridgefront. De competitie ligt stil tijdens de feestperiode en er zijn nauwelijks drives.

In Knokke organiseert Bridgeclub Flanders het groot vierdaags eindejaarstornooi 27, 28, 29 en 30 december en dit nu al voor de 24ste maal.

Gisteren speelden ze in Roeslare een bridgemarathon over 54 giften. De uitslagen staan op de site van de bridgeclub Roeselare.

Voor Dulcinea blijft het volgende week weer beperkt tot maandagavond in Jabbeke en dinsdagmiddag in de Vicognehoeve, Bredene.

Iedereen van harte welkom.

en sta mij toe iedereen mijn beste wensen te sturen
Dulcinea hoopt in 2016 bij te dragen tot je bridgegeluk


groetjes,
Paul

26-12-2015 "Retrospective 2014-2015"


Vooreerst wens ik iedereen een goede gezondheid en een gelukkig Nieuwjaar, alsook heel veel bridge plezier.

Verder dank ik alle bezoekers van onze website. De Dulcinea website werd 16 maanden geleden door mijn initiatief opgericht. Ik ben thuis in de computerwereld maar had geen ervaring met websites. Het was toen een gok en we zien wel.

De website kent momenteel een dergelijk succes dat dit mijn stoutste verwachtingen overtreft. Dit vertaalt zich nog niet in het aantal leden en misschien is het beter ook zo. We moeten ons voor ogen houden dat alles relatief is en we niet weten wat de toekomst ons brengen zal.

Bekijken wij de cursussen die we toen kregen, dan ging het over: Signaleren, Lavintal, distributie signalen, het informatie doublet, het doublet in al zijn vormen en reverse bieden. Het lijkt allemaal zover af en toch zo dichtbij.

Wat de drives betreft, vele nieuwe bridgers hebben een drive en speel ervaring opgedaan en dit is te merken in de uitslagen. Het wordt voor de ervaren spelers steeds moeilijker om week na week een topscore te behalen. De concurrentie wordt steeds groter.

Vorig jaar zette wij onze eerste stappen in de wintercompetitie, weliswaar met wisselend succes. Voor een aantal spelers waren het de eerste competitie ervaringen met spelen in viertallen. Ondertussen spelen wij de wintercompetitie met 2 ploegen.

Ik wens iedereen een gezellig eindejaarsfeest en tot bridgens,

Edouard 

21-12-2015 "Drives kerstvakantie"


Beste bridgers,

Elke donderdagavond en vrijdagmiddag organiseert Dulcinea een bridgedrive.
Maar vrijdag is kerstmis, en de volgende vrijdag is nieuwjaar
Daarom is ons bridgeprogramma afgeslankt

We bridgen de volgende twee weken alleen op maandag en dinsdag
Maandagavond spelen we in Jabbeke en dinsdagmiddag bridgen we in de Vicognehoeve, Bredene.
Iedereen van harte welkom

groetjes,
Paul

19-12-2015 "Competitie update"


Beste bridgers,

Vanmiddag speelde Dulcinea 2 de inhaalwedstrijd tegen Groeninge. Het was geen plezierreisje.

Half wedstrijd was de score 1-51, dus dat zag er niet goed uit en dan ging ik nog eens voor 1100, in een kwetsbare gedubbelde 2harten, 4 down. Toch bleef de schade in de tweede wedstrijdhelft beperkt tot 20-29. Uiteindelijk verloren we de wedstrijd met 5-25.

Geen succes dus, maar toch genoeg om weg te raken van de laatste plaats. We staan nu voorlaatste met een voorsprong van 3 vp op St Georges. Roeselare heeft 4 vp meer dan Dulcinea dus de strijd om niet laatste te eindigen ligt nog breed open.

Een troost: Liga 3 is de laagste reeks, dus we kunnen niet degraderen

Paul Clement

14-12-2015 "Viertallen tornooi"


You just need to play as much as you can. Play all the time.

Beste bridgers,

Gisteren bewezen de spelers van Dulcinea dat zij de kunst van het viertallen verstaan. Viertallen is het leukste bridge en daarom organiseert Dulcinea de vrije viertallen.

De derde manche spelen we op woensdag 16 12 in Ter Straeten. Er zijn op dit ogenblik 7 ploegen ingeschreven. Voor het schema zou het leuk zijn als er nog een ploeg opdaagt maar ook met 7 ploegen wordt het leuk. Maak je geen zorgen, er is geen bye.
Afspraak woensdagmiddag om 14h00.

De ingeschreven ploegen:

Nicole Legroe, Luc Verkest, Johan Verhaeghe, Martine Verdonck
Paul Maenhout, Nicole Heremans, Tine Hessels, Annie Caus
Christine Verrue, Elie Raes, Odette Allemeersch, Mieke Debusschere
Monique Poot, Carine Vannieuwenburgh, Suzy d'Ydewalle, Chantal Rogiest
Magda Everaert, Monique Gilliaert, François Demaecker & Partner
Pierre Berger, Annie Dewinter, Didier Deforche, Paul Clement
Carlos Desoete, Moniek Avonture, Bernard Dereeper, Willy Verbanck

Paul Clement

12-12-2015 "Competitie update"


Dulcinea 1 speelde vanmiddag tegen Groeninge 5. Voor Dulcinea speelden Dirk en Chantal, Monique en Magda. Dulcinea wint de wedstrijd 19-11, en blijft comfortabel op de 5de plaats staan.

In dezelfde reeks wint Witte Beer 3, de ploeg van Nicole met 20-10 tegen Waregem. Witte beer staat nu op de 6de plaats met 126vp. Dulcinea 1 heeft een voorsprong van 21vp.

Dulcinea 2 speelde tegen Veurne 2. Voor Dulcinea speelden Paul Clement en Didier, Liliane en Christine. Ook zij wonnen hun wedstrijd 19-11, en totaliseren nu 113vp. Daarmee staan zij nog altijd laatste maar met een wedstrijd meer gespeeld hebben St Georges en Roeselare 115 en 122.

De vooruitzichten om van de laatste plaats weg te geraken zijn dus reëel. volgende week spelen we thuis de inhaalwedstrijd tegen Groeninge 2. Als we niet zwaarder verliezen dan 10-20, komen we op de 6de plaats.

Paul Clement

08-12-2015 "Nieuwsbrief december"


Beste bridgers,

Zoals gezegd in de mail van zondag zijn wij op weekend geweest naar Barbizon.

Maandagavond kwamen we terug en ik was van plan nog even naar Jabbeke te gaan, misschien kon ik nog meespelen in de drive van Dulcinea maar in St Andries duwde ik de rem in.

We hadden wel een beetje honger en wilden vlug nog een kleinigheid eten. We stapten binnen bij Floris, maar op de kaart stonden geen kleinigheden en we namen dan maar het volledige menu.

Tijdens het diner vielen we van de ene verrassing in de andere. Dit is voor ons het beste adres van 2015. Als je houdt van lekker eten, dan wil ik het jullie van harte aanbevelen.

Met op de tweede plaats voor 2015 "Le Manoir du Lys" in Bagnoles de L'Orne en op een mooie derde plaats "Puur Genieten" in Torhout.

Uiteraard stuur ik je deze mail ook voor het laatste bridgenieuws.

Op woensdag 16 12 spelen we de derde editie van de vrije viertallen. Je kan nog altijd inschrijven via een mailtje naar : paultjeclement@gmail.com

Het slemklassement is bijgewerkt en dat had je nog tegoed van mij. De slems van maandagavond zijn ook in rekening gebracht, want omdat ik op weekend was waren de gespeelde giften gewoon gewassen

Tot slot wil er nog even op wijzen dat de spelers van Dulcinea 2 mij attent hebben gemaakt op de fair play van "Witte Beer 2" toen het even moeilijk werd aan tafel waarvoor dus onze gemeende appreciatie

Groetjes en tot bridgens,
Paul

06-12-2015 "Competitie update"


Beste bridgers,

Terwijl ik geniet van een weekendje weg verdedigen twee ploegen de kleuren van Dulcinea in de bridgecompetitie.

We spelen thuis, Dulcinea 1 tegen Waregem, en Dulcinea 2 tegen Witte Beer 2.

In de heenronde won Waregem met ruime cijfers, maar Dulcinea zet orde op zaken, en wint 16-14.

Voor Dulcinea 2 was de wedstrijd tegen Witte Beer 2 het hoogtepunt van de heenronde. We wonnen daar 7-23, maar thuis kunnen we deze stunt niet herhalen. Dulcinea 2 verliest de wedstrijd 14-16, een mooi resultaat tegen een topploeg in deze reeks.

Volgende week organiseert Dulcinea drives op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Iedereen van harte welkom.

Paul Clement

02-12-2015 "Kerstmarathon"


Kerstmarathon Roeselare

Best bridgers,

Zoals elk jaar houdt bridgeclub Roeselare zijn kerstmarathon.
Dit tornooi gaat door op 26 december 2015.

 

29-11-2015 "Competitie update"


Beste bridgers,

3 oktober 2014 was de eerste speeldag van de competitie 2014-2015. Dulcinea 2 speelde thuis tegen BGK 4 en het resultaat was ontgoochelend: we verloren 5-25.

Halfweg de competitie staat Dulcinea 2 op een 5de plaats en gisteren hebben zij de verplaatsing gemaakt naar Heule, thuishaven van Bridgeclub Groeninge en van BGK 4.

Tijd voor de revanche dus en dat hebben Magda en Monique, Geert en Tine netjes afgemerkt. Dulcinea 2 won dit keer de wedstrijd met 10-20. In de rangschikking hebben ze nu een veilige voorsprong van 15vp op hun naaste achtervolger en dat is inderdaad BGK 4.

Ook Dulcinea 2 moest de verplaatsing maken naar Groeninge maar zij ondergingen de wet van de sterkste. BGK 2 won de wedstrijd 25 - 4.
Dulcinea heeft nu een achterstand van 15vp op Roeselare. Weliswaar nog altijd met een wedstrijd minder gespeeld, maar dat is de terugwedstrijd tegen BGK 2, dus onze kansen om van de laatste plaats weg te geraken moeten we niet hoog inschatten.

Dulcinea 2 haalt zijn motto bij Yogi Bear: You wouldn't have won if we'd beaten you.

Volgende week speelt Dulcinea weer volgens het normale schema

maandagavond om 19:30 in het vrijetijdscentrum, Vlamingveld Jabbeke
dinsdagmiddag in de Vicognehoeve, donderdagavond in 't Oosthof en vrijdagmiddag in Ter Straeten.

Zaterdagmiddag spelen onze beide ploegen thuis tegen Witte Beer en Waregem. Voor Dulcinea 1 weeral een kans op eerherstel.

Het moet mij van het hart dat jullie deze maand niet al te vaak slem hebben geboden en gemaakt. 2 slems volstaan blijkbaar om het maandklassement te winnen. Gelukkig is er Lucia. Zij maakte vorige donderdag haar entree in Dulcinea en meteen 2 maal slem geboden en gemaakt.

Bridgeclub Mortsel is de thuisclub van Lucia, maar omdat zij het niet meer zo zag zitten om telkens te moeten aanschuiven aan de Kennedytunnel is ze lid geworden van Bridgeclub Dulcinea. We wensen haar bij ons veel leuke uren bridge toe.


groetjes,
Paul

25-11-2015 "Uitslag vrije viertellen en club info"


Beste bridgers,

Omdat 't Oosthof vanavond niet beschikbaar is gaat de bridgedrive door in Ter Straeten, Varsenare. Iedereen van harte welkom tegen 20h00.

Gisteren speelden we de tweede manche van onze vrije viertallen. Uitslag kan je bekijken door op het icoontje te klikken alsook de totale uitslag van de twee drives.

De volgende sessie van de vrije viertallen was gepland op woensdag 23 december, maar om de concurrentie met je kerstmenu te vermijden spelen we een weekje vroeger. De nieuwe datum is dus 16 december.
Dat is de derde woensdag van december

De tweede manche speelden we met 8 teams en dat is eigenlijk een maximale bezetting van de bridgezaal. Daarom wil ik het aantal inschrijvingen beperken tot 8 teams. Je kan dus het beste nu onmiddellijk inschrijven dan ben je zeker van je plaats.

groetjes,
Paul

23-11-2015 "Competitie update"


Dat de ene dag de andere niet is werd bevestigd in de viertallencompetitie. Vorige week wonnen onze twee teams met ruime cijfers. Gisteren kregen we een les in nederigheid.

Dulcinea 1 moest het opnemen tegen Blankenberge. Verleden jaar verloren wij thuis tegen Blankenberge met 6-24 en we sloten het seizoen af in Blankenberge met een 25-4 nederlaag.
Blankenberge blijft ons zwarte beest. Ook gisteren een zware nederlaag: 5-25

Roeselare was de tegenstander van Dulcinea 2. Toen de wedstrijd begon stond Roeselare laatste met 64vp.
Dulcinea 2 stond voorlaatste met 69vp, en een wedstrijd minder gespeeld. We dachten dat we een kans maakten en ondanks het feit dat Christine een slem bood en maakte, dat Roeselare gemist heeft, hebben wij de wedstrijd verloren.

Voor de derde keer hebben wij een manche gedubbeld, en ze dan laten maken. Dit overkwam ons in Groeninge, in de Bouw en nu gisteren thuis tegen Roeselare.
In viertallen is dat dodelijk. Aan de andere tafel hadden we die manche niet eens geboden. Uiteindelijk won Roeselare 7-23

Dit brengt hun puntentotaal op 87vp met 7 gespeelde wedstrijden. Dulcinea 2 totaliseert nu 76vp uit 6 wedstrijden.
Als we in de inhaalwedstrijd 12vp halen zijn we weg van de laatste plaats. We weten dus wat ons te doen staat.

groetjes en tot bridgens,

Paul Clement

21-11-2015 "Vrije viertallen en clubinfo"


Beste bridgers

Op de website van Dulcinea naderen we stilaan het bezoekersaantal van 50 000.
Het goede werk van onze webmaster werpt zijn vruchten af. Ik wil hem vooral feliciteren voor het veelvuldig updaten van de site.
Het heeft geen zin een site regelmatig te bezoeken en altijd hetzelfde te moeten lezen. Dit is bij Edouard zeker niet het geval

Volgende week is er bij Dulcinea altijd wel iets te beleven.

Maandag en dinsdag hebben we zoals elke week onze drives in Jabbeke en Bredene.
Woensdag spelen we de tweede manche van de vrije viertallen
8 kapiteins hebben zich ingeschreven voor deze sessie
de inschrijvingen zijn in principe afgesloten

de deelnemerslijst ziet er als volgt uit:

Nicole, Luc, Johan, Martine
Dirk, Annie, Pierre, Filip
Carlos, Moniek, André, Bernard
Liliane, Christine, Odette, Mieke
Anneke, Suzy, Carine, Nora
François, ?, ?, ?
Paul, Nicole, Tine, Annie
Paul, Jo, Monique, Magda

Donderdag is 't Oosthof gesloten, daarom gaat de donderdagavonddrive door in Ter Straeten.
Daar spelen we dus 3 opeenvolgende dagen want ook de vrije viertallen spelen we in Varsenare en we zijn er uiteraard terug op vrijdagmiddag.

groetjes,
Paul Clement

18-11-2015 "Viertallen tornooi"


Beste bridgers,

Elke vierde woensdagmiddag van de maand organiseert Bridgeclub Dulcinea Jabbeke een viertallentornooi.

Het tornooi gaat door in de sporthalle Ter Straeten in Jabbeke. We spelen 3 wedstrijden van 8 giften.

De eerste manche van deze vrije viertallen werd gewonnen door een ploeg met André Deketelaere, Marc Braeckman, Monique Gilliaert en Magda Everaert.

De tweede wedstrijd van de vrije viertallen gaat door op 25 november. We gaan aan tafel om 14:00, en zijn klaar tegen 18h00.

Op dit ogenblik zijn 6 teams ingeschreven voor dit tornooi. Er is dus nog plaats voor enkele teams.

Je kan je viertal inschrijven op "paultjeclement@gmail.com" en je kan daar ook terecht voor alle info

groetjes,

Paul Clement

15-11-2015 "Activiteiten van de week"


Volgende week biedt Dulcinea je de kans mee te spelen in verschillende drives

Maandagavond 19:30 in vrijetijdscentrum Jabbeke
Dinsdagmiddag 14:00 in de Vicognehoeve Bredene
Donderdagavond 20:00 in 't Oosthof Snellegem
Vrijdagmiddag 14:00 in Ter Straeten Varsenare

en op woensdagmiddag 25 november is er de tweede manche van de vrije viertallen. We spelen in Ter Straeten Varsenare. Inschrijvingen graag via mail.

groetjes,
Paul Clement

14-11-2015 "Competitie update"


No sweat, no glory

Beste supporters van Dulcinea,

Ooit was de Brugse derby een hoogdag in het voetbaljaar. Het kleine Cercle nam het op tegen de grootmacht van Club. Gewoonlijk onderging Cercle de macht van de sterkste maar om de zoveel jaar won de underdog en dan was het tijd voor een feestje. Helaas, Cercle verblijft nu in het vagevuur van tweede klasse. De Brugse derby is niet meer.

Maar er is meer dan voetbal, er is ook bridge. Onze competitie komt niet op televisie maar ze is even spannend.

Gisteren waren de twee ploegen van Dulcinea te gast in de Witte Beer. Een echte derby. Het werkt als een rode lap op een stier. Monique en Magda staan onmiddellijk op scherp. Voor de wedstrijd tegen Witte Beer 3 vormden zij een team met Geert en Tine. Dulcinea won de wedstrijd 9-21.

Ook Anneke speelde ooit haar eerste viertallenwedstrijd voor de Witte Beer. Zij had de kapitein uitdrukkelijk gevraagd voor de derby opgesteld te worden. Paul had haar als een echte gentleman zijn plaats afgestaan. En Carlos was haar partner.

Enkele jaren terug speelde ik voor de Chaver. Lieve Simoens was mijn kapitein. Later tranfereerde zij naar de Witte Beer, en ik trok naar Dulcinea. Toen ik merkte dat Lieve voor Witte Beer 2 speelde kreeg ik enorm zin om die wedstrijd ook te spelen.

Dan ben ik aan Bernard en André gaan vragen of ik misschien de wedstrijd mocht spelen. Ook zij stonden hun plaats af en mijn sms naar Jo kreeg prompt een positief antwoord.

Vorig seizoen won Dulcinea 4 wedstrijden. Het beste resultaat was 21-9 tegen Athena.

Dulcinea 1 evenaarde dus dit resultaat. Maar Dulcinea 2 deed er nog een schepje bovenop. Zij versloegen Witte Beer 2 met 7-23.

Daarmee komt Dulcinea 2 weg van de laatste plaats in Liga 3A. Dulcinea 3 totaliseert nu 69vp uit 5 wedstrijden. Roeselare staat laatste met 64vp uit 6 gespeelde wedstrijden. Wij hebben immers nog een inhaalwedstrijd tegoed. Volgende week komt Roeselare naar 't Oosthof
De opdracht voor Dulcinea 2: winnen

Dulcinea 1 kende een rampzalige competitiestart maar zij zijn bezig de puntjes op de i te zetten. We staan nu op een comfortabele 5de plaats. We gaan nog voor meer en beter.
Volgende week hebben we tegen Blankenberge nog iets recht te zetten

groetjes,
Paul

10-11-2015 "Arbitrage VBL"


Beste bridgers,

Zoals velen weten is er vorige week een probleem geweest met het aantal te spelen giften. Wedstrijd gespeeld door “Dulcinea Jabbeke 2” en “St. Georges 2”.

De jury heeft hier de knoop doorgehakt en een billijk voorstel gedaan naar beide clubs. 

De kapiteins, Paul Maenhout voor Dulcinea Jabbeke 2 en Viviane Delvoye voor St-Georges 2 hebben hun akkoord gegeven met het voorstel van de jury.

De uitslag van de wedstrijd na vbl-arbitrage wordt 18-12 in plaats van 17-13.

Op 25 november gaat opnieuw een drive door met viertallen. Het is een uitstekend manier om het spelen met viertallen gewoon te worden alsook de manier waarop de punten  bepaald en berekend worden en het invullen van het wedstrijdblad.

Edouard

09-11-2015 "Nieuwsbrief november


t is never too late to be what you might have been (George Eliot)
Het is een tumultueuze week geweest voor Bridgeclub Dulcinea. Vorige vrijdag na afloop van de drive zei Edouard, onze webmaster me dat hij zich zorgen maakte omdat zijn computer enkele keren alleen maar een blauw scherm had getoond. Ik antwoordde hem dat dit inderdaad niet gezond klonk en waarschijnlijk heb ik een beetje meewarig gekeken.
Dinsdagavond heb ik de standen van Dulcinea bijgewerkt en toen wou ik nog even op facebook kijken maar toen ik inlogde kreeg ik alleen nog een blauw scherm en sindsdien is dat zo gebleven.
Op die laptop zaten alle werkbladen die ik gebruik om de diverse klassementen bij te werken en nu ben ik die dus allemaal kwijt.
de pc is ondertussen naar het ziekenhuis en misschien krijgen ze hem weer beter maar ik kan niet inschatten wat er verdwenen zal zijn en wat er overblijft.
Het totaalcijfer in de rankings is in principe de optelsom van je twaalf beste scores. De totalen heb ik nog maar de verschillende scores ben ik voorlopig kwijt.
Daarom heb ik een sheet gemaakt op basis van de gemiddelden en voorlopig moet je dus beter scoren dan je gemiddelde om je totaal te verhogen. Op termijn is het resultaat hetzelfde, maar wie zijn scores zelf zou hebben bijgehouden zal merken dat het de eerste weken wel verschil maakt.
Maar het is uiteraard niet allemaal kommer en kwel. Vrijdagmiddag speelden we met 13 enhalve tafel. Dit is de hoogste bezetting in de geschiedenis van Dulcinea. Ik denk dat we in Wellecome een drive hebben gespeld met 13 tafels maar dit record hebben we nu in Ter Straeten verbeterd.
Onze bridgezaal was afgeladen vol en in de cafetaria organiseerde okra een thé-dansant en ook al waren de omstandigheden niet ideaal
jullie hebben er een leuke bridgedrive van gemaakt. Proficiat aan alle deelnemers.
Zaterdag moest Dulcinea weer aantreden in de competitie. We speelden thuis.
Dulcinea 1 tegen de ploeg van Flanders. Marc Braeckman is kapitein van Flanders maar zaterdag werd hij vervangen door Pierre Berger, leider in bijna al onze klassementen.
Flanders staat aan de leiding in Liga 3B. Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. We hebben 12-18 verloren.
We hebben dus behoorlijk standgehouden, maar ik weet dat we de nederlaag nog beperkter hadden kunnen houden.
Dulcinea 2 mocht het opnemen tegen de kortrijkse bourgeoisie van st georges. We winnen de wedstrijd zeker als het 10 voor taal is. Ons Frans is beduidend beter dan hun Nederlands.
Maar dit was een bridgewedstrijd en aan de pauze stelden we vast dat wat elke kapitein vreest werkelijkheid was geworden. In de open zaal speelden Paul en Carlos in Noord Zuid en in de gesloten zaal speelden Christine en Liliane Noord Zuid. Dit was niet de bedoeling.
Met 14 giften gespeeld konden dus geen scores vergeleken worden. Toen hebben ze de volgende 14 giften gespeeld, en daarna nog eens 4
de wedstrijd is dus gespeeld over een totaal van 18 giften ipv 28.
We hebben dit gemeld op het wedstrijdblad maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of de uitslag door de vbl aanvaard zal worden en we hopen toch van wel want over die 20 gften scoort Dulcinea 29 imp, st georges scoort er 15.
Dus ook de bridgewedstrijd hebben we gewonnen. Proficiat aan Paul, Carlos,Christine en Liliane
Volgende week kan je bridgen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
maandagavond in het vrijetijdscentrum Jabbeke
dinsdagmiddag in Vicognehoeve Bredene
donderdagavond Oosthof Snellegem
vrijdagmiddag Ter Straeten Varsenare
ik wens jullie veel bridgeplezier
Paul

02-11-2015 "Vicognehoeve in Bredene"


Beste bridgers,
Ik veronderstel dat dit voor iedereen herkenbaar is:
Je hebt als dummy je kaarten neergelegd en even later heb je het gevoel dat je een toerist bent die vanop het balkon van zijn hotel een natuurramp gadeslaat.
Mij overkomt dit gevoel soms als ik de mails lees die ik zelf verstuur zonder ze grondig te herlezen.
Ik zeg het dus nog een keer om alle twijfels uit de weg te ruimen:
De Vicognehoeve is met verlof. Daarom bridgen we deze week op dinsdagmiddag in 't Oosthof, Snellegem. Iedereen is welkom tegen 14:00
groetjes,

Paul

30-10-2015 "Herfstverlof"


Beste bridgers,
 
Tijdens het herfstverlof spelen wij een ietwat gewijzigd programma.
 
Maandag 2 nov, Allerzielen is er gaan bridge.
De vicogne neemt verlof tijdens het herfstverlof.
Daarom wijkt Dulcinea Bredene uit naar  't Oosthof in Snellegem. Iedereen is welkom om 14h00.
Donderdag en vrijdag spelen we het programma van elke week. Donderdagavond in 't Oosthof en vrijdagmiddag in Ter Straeten.
 
Vergeet niet je aan te melden voor de vrije viertallen op woensdag 25 november ! ! !.
groetjes,
Paul

28-10-2015 "Uitslag vrije viertallen


Beste bridgers,

Gisteren is de eerste drive met viertallen doorgegaan in het sportcentrum “Ter straeten”. 6 ploegen hebben aan deze competitie deelgenomen en 3 ploegen hebben deze competitie zeer goed doorstaan.

Voor de andere ploegen was het een goede ervaring. Enkele deelnemers hebben ook voor het eerst kennismaking gemaakt met deze manier van bridge spelen. Het punten systeem is trouwens totaal anders dan bij individuele paren. Ik hoop dat iedereen ervan genoten heeft.

Edouard

25-10-2015 "Nieuwsbrief oktober"


Beste bridgers,
 
Gisteren speelden we de vierde speeldag van de competitie. Dulcinea 1 speelde in de Laguna tegen Knokke 4. Magda en Monique, Tine en Geert deden wat moest gedaan worden. Zij wonnen de wedstrijd met 12-18.
 
Voor de rangschikking keken wij uit naar het resultaat van Waregem in Blankenberge. Blankenberge won die wedstrijd met 23-7. Met die overwinning steekt Blankenberge ons in de stand voorbij en wij springen over Waregem. Dus we blijven hangen op een zesde plaats met 54 pnt.
Waregem en de Witte Beer hebben er 48 en 47. Blankenberge totaliseert er 56
 
Voor Dulcinea 2 stond de wedstrijd tegen Bouwbedrijf Kortrijk op het programma. Dulcinea 2 is een ploeg met jonge spelers, je zou ze onze juniores kunnen noemen.
Voor Bernard en André was het hun vuurdoop in de arena van het competitiebridge. Ik kan me voorstellen dat zij een beetje zenuwachtig waren.
 
Het gebrek aan ervaring blijkt ook uit het resultaat van de wedstrijd. De doorwinterde bridgers van Kortrijk wonnen met 20-10. Maar belangrijker dan de uitslag is het gevoel dat leeft bij de jonge wolven van Dulcinea.
Zij vonden niet dat zij weggespeeld werden en op volgend jaar komen zij terug naar Ibis Kortrijk met winstkansen.
 
Over de rangschikking van Dulcinea 2 kunnen we kort zijn. Zij bengelen onderaan met 28vp. Roeselare staat een trapje hoger met 41vp maar dit is een vertekend beeld want wij hebben een wedstrijd minder gespeeld. Dus wij hebben 28p uit 3 wedstrijden, een gemiddelde van 9,33
Roeselare heeft met 41p uit 4 wedstrijden een gemiddelde van 10,25
dus dit verschil is niet zo groot.
 
Woensdag organiseert Dulcinea de eerste wedstrijd van de vrije viertallen.
Op dit ogenblik zijn 6 ploegen ingeschreven. Met dit tornooi wil Dulcinea iedereen de mogelijkheid geven viertallenwedstrijden te spelen.
Dulcinea is de enige club in de regio die een dergelijk initiatief organiseert. Daar zijn we trots op.
 
Maar we willen nog meer,
Oorspronkelijk plande ik de vrije viertallen op woensdagvond. Op vraag van enkele deelnemers verschoof ik de competitie naar de woensdagmiddag maar nu blijven enkele mensen in de kou staan
die toch een voorkeur hadden voor de woensdagavond.
 
Om hieraan tegemoet te komen wil ik ook de mogelijkheid bieden om avondwedstrijden te spelen. Hiervoor is alleen nodig dat er 2 ploegen een datum overeenkomen waarop zij wensen te spelen en eventueel nodigen zij op die avond nog een derde ploeg uit. De resultaten van die wedstrijden worden meegenomen naar het klassement van de vrije viertallen.
 
De enige beperking is dat je in elke maand slechts aan 1 sessie kan deelnemen en je punten meenemen
 
Dulcinea zorgt op die manier voor je bridgeentertainment
 
groetjes,
Paul

18-10-2015 "Viertallentornooi update"


Beste bridgers,

Verleden week heb ik jullie laten weten dat Dulcinea van start gaat met een vrije viertallencompetitie. Ik plande dit oorspronkelijk op woensdagavond maar van verschillende kanten kreeg ik de vraag of het in de namiddag kan zijn?

Dus om jullie beter te dienen zullen de viertallen doorgaan op woensdagmiddag, telkens de vierde woensdag.

In principe vraag ik jullie vooraf in te schrijven. Je stuurt me telkens de namen door van 4 bridgers die een team vormen.

Het is natuurlijk mogelijk dat je graag wilt meespelen, en je hebt wel een partner maar geen nevenpaar, dan schrijf je in als paar, en ik koppel je aan een ander ingeschreven paar, waar je een team mee vormt.

De wedstrijden gaan telkens door op de vierde woensdag van de maand. Als je met een ploeg hebt meegespeeld dan ben je niet aan die ploeg verbonden voor de volgende sessies.

De samenstelling van de ploegen kan altijd anders zijn maar de punten die je op een middag met een ploeg hebt gescoord neem je individueel mee naar een volgende middag en op basis van die scores zal er op het einde van het speeljaar een viertallenkampioen aangeduid worden.

De eerste sessie gaat door op woensdag 28 oktober. Inschrijvingen ontvang ik graag via mail en op al je vragen heb ik misschien wel een antwoord.

Ik ben nog op de uitkijk voor een geschikte lokatie. Voorstellen zijn altijd welkom. We kunnen gerust even op verplaatsing gaan spelen.

Vvolgende week biedt Dulcinea weer bijna dagelijks bridgemogelijkheden aan:

Maandag spelen we 's avonds in Jabbeke, vrijetijdscentrum.
Dinsdagmiddag organiseert Dulcinea Bredene een drive in de Vicognehoeve.
Donderdagavond bridgen we in 't Oosthof Snellegem en vrijdagmiddag in Ter Straeten Varsenare.
Zaterdag spelen de interclubploegen op verplaatsing.

Dulcinea 1 gaat naar Knokke, zij spelen tegen de ploeg van Wim Van Der Hooft.
Dulcinea 2 wordt verwacht in het Ibis hotel Kortrijk voor de wedstrijd tegen Bridgeclub Bouwbedrijf.

17-10-2015 "3de speeldag wintercompetitie"


Na vanmiddag hebben de viertallenploegen van Dulcinea 5 wedstrijden gespeeld en Dulcinea 1 heeft zijn eerste wedstrijd gewonnen.
 
Vorige week trok Dulcinea 2 naar 't Brugske in Heule
thuisbasis van Bridgeclub Groeninge Kortrijk.
 
Nu was Dulcinea 1 daar te gast
Zij wonnen hun wedstrijd tegen BGK 5 met 20-10 en zijn met die overwinning 2 plaatsen opgeklommen in de rangschikking.
 
We staan nu op de 6de plaats met 36 punten. Witte Beer 3 en Blankenberge totaliseren er 33.
 
Volgende week ontvangen we de ploeg van Wim Van Der Hooft, Knokke 4. Zij versloegen vanmiddag Blankenberge.
 
Dulcinea 2 trok naar Veurne. Het verslag van de wedstrijd is kort.
We verloren 22-8, en blijven laatste in de rangschikking.
Volgende wedstrijd thuis tegen St Georges 2
Hopelijk zit de wind dan een beetje mee
 
groetjes,
Paul

15-10-2015 "Slembiedingen"


Beste bridgers

Zoals reeds eerder aangekondigd zijn er kleine wijzigingen op de website. De voorgaande presentatie van slembiedingen was niet geschikt voor een groot volume aan gegevens. Daar heb ik nu werk van gemaakt om dit probleem te verhelpen. Door beperkingen van de gebruikte servers waren niet alle presentaties en gegevens rechtstreeks bruikaar. Dit probleem is nu volledig opgelost.

De slembiedingen van de laatste 4 weken zullen steeds vermeld staan met het weeknummer. (vb: week 34). Daarin zal men de uitslagen terugvinden van de gespeeld slems per speeldag. 

In de subfolder “maandrangschikking”  staan de resultaten van de lopend maand en in de subfolder “jaarrangschikking”, de totaal resultaten van het lopend jaar. Let wel op dat enkel de laatste 2 maanden gepubliceerd blijven. Daarna worden ze verwijderd.

Klik op het icoontje om de slemuitslagen te bekijken.

Groetjes,

Edouard 

12-10-2015 "Carre-avond"


Beste bridgers,

Zoals jullie weten bent ik een fervent aanhanger van viertallenbridge. Ik vind het dan ook godgeklaagd dat clubbridge altijd parenbridge blijkt te zijn.
Met Dulcinea wil ik een poging doen met een initiatief om de kans te bieden viertallenbridge te spelen in clubverband.
Daarom wil ik voortaan elke vierde woensdag van de maand een carré-avond organiseren, althans als hiervoor belangstelling blijkt te zijn.

Het principe is als volgt:
je schrijft voor de carré-avond in met een ploegje van 4 bridgers. Op de bewuste avond speel je korte wedstrijden van bij voorkeur 6 giften tegen de andere ploegen. Op het einde van de avond is er een uitslag per ploeg, maar iedereen neemt die uitslag ook individueel mee naar een volgende carré-drive. Dit betekent dat je telkens in een andere ploegopstelling kan spelen. Uiteraard wordt er een rangschikking bijgehouden met de individuele resultaten.
Ik verklaar vanaf vanavond de inschrijvingen open voor woensdag 28 oktober. Laten jullie me even weten of je brood ziet in dit opzet?

Ondertussen organiseert Dulcinea ook volgende week diverse parendrives.
Op maandagavond spelen we in het vrijetijdscentrum Jabbeke, de drive wordt voorafgegaan door een half uurtje les, daarna spelen we geselecteerde giften.
Dinsdagmiddag spelen we in de Vicognehoeve in Bredene en donderdagavond in 't Oosthof Snellegem, vrijdagmiddag tenslotte kan je komen bridgen in Ter Straeten Varsenare

groetjes en tot bridgens,

Paul

11-10-2015 "Het kan alleen maar beter gaan"


Terwijl ik in Madeira was is de bridgecompetitie op gang geschoten. Eerste speeldag 3 oktober.

Dulcinea 2 moet op die dag niet spelen, hun wedstrijd is uitgesteld.

Dulcinea 1 ontvangt een ploeg van Bridgeclub Groeninge, en zij gaan te onder, 5-25 voor de bezoekende ploeg. Met die 5 punten beginnen zij niet op de laatste plaats in de rangschikking. Waregem verloor tegen de ploeg van Mark Braeckman met nog zwaardere cijfers, 25-3
Gisteren de tweede speeldag.

Dulcinea 1 trekt naar Waregem, een rechtstreeks degradatieduel op de tweede speeldag. Op het einde van de wedstrijd hebben wij de laatste plaats in de rangschikking overgenomen van Waregem, 19-11, wij totaliseren 16 vp, zij hebben er 22, daartussenin vinden we Blankenberge met 19 vp
 

Dulcinea 2 moet voor zijn eerste wedstrijd naar 't Brugske in Heule, lokaal van Bridgeclub Groeninge.
Anneke maakt haar debuut voor Dulcinea; Ik speel met haar in de open zaal, Edouard en Carlos spelen in de gesloten zaal. Opde eerste gift van de wedstrijd sukkelt de kapitein van Groeninge 3 down in een 3SA, ik denk dat ons nevenpaar beter zal doen, en dat wij dus meteen de eerste imps hebben gescoord. Dat blijkt te kloppen, 3 imps voor Dulcinea, maar daarmee is de koek op? Op het einde van de eerste helft totaliseren we er 4.
Op de derde gift zet ik Anneke in 5 klaveren, zij raapt moeiteloos 13 slagen op. Oei, slem gemist, als ik na de eerste wedstrijd helft de groeningespeler ontmoet op de trap, vraag ik haar hoeveel klaveren zij geboden hebben. Afgestopt in 3SA, dus geen ramp voor ons. Ik heb niet de indruk dat wij verder iets speciaal hebben gemist, en begin dus vol vertrouwen aan het uitslaan.

Maar dan komt het verhaal van gift 11. Ik zit west en zuid opent 1 klaver; Ik heb 5 punten, een zeskaart harten van de heer, driekaart ruiten met de dame, singleton klaveren. We spelen zwakke spronbiedingen, het komt zelfs niet bij mij op met die rommel 2 harten te bieden. Pas dus, links van mij een schoppen en bij Anneke twee ruiten, drie klaveren in zuid. Ik denk even aan 3 ruiten, maar vind mijn 5 pnt toch niet genoeg. Algemene pas, drie klaveren juist gemaakt, geen geschiedenis. In de gesloten kamer opent Edouard niet 1 kalver, maar 1SA, en Groeninge biedt op dezelfde rommel waarmee ik heb gepast 2 harten. Even later mogen zij 4 harten gedubbeld en gemaakt noteren. Dus aan de ene tafel schrijft Groeninge 110 voor drie klaveren en aan de andere tafel 590, dit telt op tot 700, goed voor 12 imps.
Er is ook een gift waar wij 2 harten +1 noteren, en Groeninge biedt en maakt een scherpe 3SA, nog een 10tal imps de deur uit, half wefdstrijd heeft Groeninge een ruime voorsprong opgebouwd, 29-4
We verhuizen naar de gesloten kamer voor de tweede wedstrijdhelft.
Groeninge weet dat de wind goed zit, en op de eerste gift die wij spelen bieden zij een hartenslem dat 2 down gaat.
Ik bid dat ons nevenpaar rustig de manche heeft geboden, die niet down kan, en dat blijkt zo te zijn, we scoren 13 imps en er is weer een wedstrijd. Maar we slagen er zit verder niets meer in voor ons behalve enkele overslagen. Groeninge biedt nog een hartenmanche in een moysian-fit, die ik misschien heb weggegeven door mijn uitkomst, en Anneke speelt een 2SA contract, ontwikkelt 8 slagen, ziet kan op een negende en eindigt met 7, mag niet gebeuren in carré, zorg dat je het contract maakt, overslagen zijn niet belangrijk. Dan ga ik nog eens down in een 3sa met 27 pnt, een wrang gevoel, maar de andere tafel heeft het ook niet gemaakt, dus geen verlies, maar ook geen winst meer.
Eindscore van de wedstrijd, 20-10 voor Groeninge en een ploeg van Dulcinea op de laatste plaats, zowel in Liga 3A als in Liga 3B
Het kan alleen maar beter gaan

Paul Clement

08-10-2015 "Eventjes nadromen"


Na een week vakantie in Madeira is de bridge-administratie weer volledig bijgewerkt.

Er moet mij over Madeira nog iets van het hart
 
Uiteraard spelen ze daar ook bridge.
Maar dat stelt toch niet veel voor. In Funchal is er een bridgeclub.
Ze spelen elke maandag en donderdagavond met een zestal tafels.
De club is de enige bridgeclub in Madeira, en hij telt 60 leden.
Funchal telt 100 000 inwoners, Madeira telt er 250 000. Daar bovenop zijn er nog 30 000 hotelbedden die vooral bezet worden door niet onbemiddelde jong-gepensioneerden.
 
Jabbeke telt een kleine 15 000 inwoners. Drie jaar geleden hebben we daar een bridgeclub opgericht. Dulcinea telt vandaag 70 leden
 
West-Vlaanderen heeft 1 200 000 inwoners. Bij het district West-Vlaanderen van de VBL komt de teller op 875 aangesloten leden.
 
Het is duidelijk: Madeira is een onontgonnen gebied. Ik voel een roeping.
 
Misschien moet ik emigreren en op Madeira een beetje missionariswerk gaan verrichten.
Er is daar zeker een grote toekomst voor een enthousiaste bridgeleraar weggelegd. Maar ik zou jullie allemaal wel heel erg missen.
 
Wat denk je hievan?
 
"een bridgeleraar weet nauwelijks iets meer dan een gemiddelde bridgespeler maar zijn onwetendheid is beter geordend"
 
Paul Clement