Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

2018-11-30 "Slemonderzoek"


Beste bridgers,

Vorige week zat er in de rode reeks een hand met 28 punten. De partner had er 10, dat telt dus op tot 38. Groot slem lijkt vanzelfsprekend maar dat is aan geen enkele tafel geboden. Uiteraard wel het klein slem. (aan 5 tafels op 6)

Ondertussen kreeg ik van verschillende kanten de vraag: hoe kan ik mijn partner vertellen dat ik 28 punten heb?
Ik kon op die vraag niet meteen antwoorden en het gebeurt ook zo zelden dat afspraken hierover in de mist kunnen verdwijnen nog voordat er een kans is om ze aan tafel uit te proberen.

Maar ik heb tenslotte toch een klein voorstel uitgewerkt:

Je hebt 20-21 pnt -> je opent 2SA
Je hebt 22-23 pnt -> je opent 2 klaveren, en doet een herbieding van 2SA
Je hebt 24-25 pnt -> je opent 2 ruiten, en doet een herbieding van 2SA
Je hebt 26-27 pnt -> je opent 2 ruiten, en doet een herbieding van 3SA
Je hebt 28 pnt (of meer) -> je opent 2 klaveren en doet een herbieding van 3SA

Ik denk dat je op die manier wel in 7SA eindigt met de gift van vorige vrijdag.
Hopelijk krijg te vanmiddag al een kans om dit even uit te testen. Uiteraard wel eerst even doornemen met je partner

mvg,
Paul Clement
bridgeleraar Bridgeclub Dulcinea Jabbeke

2018-11-25 "Wintercompetitie"


Beste bridgers,

Na een rustig begin van de competitie moest Dulcinea het opnemen tegen Athena en Waregem. De nummers 1 en 2 in de stand.
Vorige week eindigde de wedstrijd tegen Athena op een gelijkspel 15- 15. Goed gedaan jongens

Dirk en Robert, André en Paul maken de verplaatsing naar Waregem. We maken ons niet al te veel illusies; niet afgaan is de opdracht.
Half wedstrijd hebben we onze twijfels. We hopen op een behoorlijke stand, maar dat kan wel eens dik tegenvallen. Het valt inderdaad tegen, maar niet voor ons

Waregem heeft in de eerste wedstrijdhelft op 2 giften een imp gescoord. dat telt op tot 2. Dulcinea scoort er 62. Dat hebben we nog nooit meegemaakt.
De wedstrijd lijkt al gespeeld, maar we herinneren ons wat er gebeurde in Blankenberge. We mogen het vel van de beer....

De tweede helft begint slecht. Aan de ene tafel beginnen ze met gift 15, aan de andere tafel gift 22. Op de 15 wint Waregem 13 imps, en op de 22 winnen ze er 10. Na twee giften hebben we dus al 23 imp ingeleverd.

Maar dit blijft niet duren. We maken een manche, die aan de andere tafel down gaat en we bieden en maken 3SA waar Waregem blijft staan op 2♥. Dulcinea wint  ook de tweede helft: 40-42.
Totaal: 42-104, dat is een overwinning van 4-25. Dulcinea neemt de leidersplaats over van Waregem. Wie had dit durven denken. Spelen we nu mee voor de titel?

Volgende week spelen we tegen Veurne. De laatste wedstrijd van de heenronde. Op papier hebben we een kans, maar er zijn geen zekerheden. Dat hebben ze in Waregem ondervonden.

mvg,
Paul
Kapitein Dulcinea Jabbeke 1

PS: Dit resultaat doet ons dromen van een tweede ploeg in competitie. Je kan op 5 december meespelen in de vrije viertallen. Zo proef je eens van het allerleukste wat bridge te bieden heeft. Vlug inschrijven.

2018-11-23 "Het feestcomité"


Beste bridgers,

Het is al een heel tijdje dat ik er op aandrong om met een feestcomité te starten. Dit bleek niet zo een eenvoudige klus te zijn. Het was een beetje met vallen en opstaan en eindelijk is het zover. Een goede week geleden is officieel het feestcomité van start gegaan onder de leiding van Bernard.

Hij kan rekenen op vier enthousiaste dames. Deze zijn: Martien, Els, Tine en Mieke. Wij wensen hun allen proficiat. Je ziet maar, je moet zeker niet in het bestuur zitten om deel uit te maken van het feestcomité. Iedereen is welkom.

Kort na de opstart hebben en een vergadering gehouden met als resultaat een Sinterklaas viering op donderdag 6 december. Over de inhoud van dit feest verklappen ze ons niets, zodat dit voor iedereen een verrassing blijft.

Enkele voorstellen voor andere activiteiten werden ook geformuleerd op deze vergadering zoals: Nieuwjaars activiteit, Valentijn viering, de marathon, kampioenen viering, azen en aces, benefit speling enz, enz, ….

Wij wensen Bernard en zijn enthousiaste dames veel succes.

Edouard

2018-11-22 "Sint Niklaas speling"


Beste bridge-vrienden,

Hij komt, hij komt
die lieve goede Sint
mijn beste vriend, uw beste vriend

Inderdaad ook bij Dulcinea komt Sinterklaas langs samen met zijn zwarte pieten op donderdag 6 december.
Het belooft een memorabele avond te worden
We rekenen er stellig op dat de grote schudder voor enkele spectaculaire kaartverdelingen zal zorgen.

De pieten zullen zeker nog iets lekkers uit hun zak toveren.
We zorgen voor enkele leuke prijzen, maar niet alleen voor de winnaars en tussen het bridgen door een leuk intermezzo, zodat onze hersencellen even op adem kunnen komen.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er een echte topdrive van te maken maar een absolute voorwaarde is dat jij er ook bij bent.
Hopelijk heb je er zin in....wij in alle geval wel

Feestcomité Bridgeclub Dulcinea Jabbeke

2018-11-21 "Verslag vergadering RvB"


Het verslag van de vergadering RvB gehouden op 08 november 2018 kan gelezen worden door op het icoontje te drukken.

Met vriendelike groet,

Het bestuur

2018-11-19 "Wintercompetitie"


Beste bridgers,

Gisteren speelde Dulcinea de thuismatch tegen Athena. Athena is de bridgeclub van "La Gantoise" en dat was aan de tafel duidelijk te horen.

De wedstrijd tegen Athena was voor Luc en Geert hun maidenmatch. Zij volgen sinds februari de bridgelessen in Torhout en nu al een eerste kennismaking met de interclub competitie. Uiteraard was ik benieuwd hoe zij het er vanaf zouden brengen. Didier en André vormen het andere paar.

Bij aanvang van de wedstrijd stond Dulcinea op de derde plaats, Athena stond tweede. Onze kansen om de wedstrijd te winnen werden door de bookmakers niet hoog ingeschat. De kapitein van Athena heeft 499 masterpoints op zijn naam staan en de 4 bridgers van Dulcinea hebben er samen 180.

De eerste helft was zeer evenwichtig. Op de eerste gift missen Didier en André een manche, die wel geboden wordt door Athena. Op gift nr7 bieden Luc en Geert 3 SA, net gemaakt, waar Athena blijft hangen in 2 ruiten.

Half wedstrijd heeft Dulcinea een kleine voorsprong 22-18

De tweede helft beginnen we goed. Athena mist een schoppenmanche, die André en Didier wel bieden. 
Even later dubbelt Luc een contract van drie klaveren, jeugdige overmoed. Die drie klaveren worden met een overslag gemaakt. Zonder doublet zijn dit 130pnt, peanuts, maar door het doublet worden het er 570 en 7 imps voor Athena. Opnieuw blijkt duidelijk hoe gevaarlijk het is een deelscore te dubbelen in viertallen.

Gelukkig hadden Luc en Geert net een klein slem geboden dat de Gentenaars aan de andere tafel gemist hebben.
Einde wedstrijd worden de scores opgeteld. Dulcnea heeft 58 imps gewonnen tegen 56 voor Athena. De wedstrijd eindigt dus onbeslist 15-15.
Doordat Blankenberge gisteren Bye was krijgen zij 18vp en in de rangschikking komen zij nu op de derde plaats. Dulcinea staat vierde. Ik denk dat we daar goed staan.

Volgende week gaan André, Bernard, Dirk en Robert naar Waregem. Waregem staat afgetekend aan de leiding in Liga 3B er wacht hen dus een moeilijke wedstrijd.

Ik wil nog even meegeven dat in Liga3C Azale 2 20-10 heeft gewonnen tegen Athena. Voor Azalea speelden Liliane en Christine, Lena en Greta. Van harte proficiat met de overwinning en Liga 1A wint het team van Aarsele, met Daniël Buffel 23-7 tegen St Georges. Zij staan nu aan de leiding in hun reeks.

In 2A verliezen Jos en Marc (Blnkenberge) 14-16 tegen Leon (Knokke). Guido en Erik verliezen in Roeselare 22-8.

mvg,
Paul

2018-11-14 "Bridge laureaten van de week"


"Just play, have fun, enjoy the game"  
Michael Jordan
Gisteren wonnen Jan en Christine de drive in 't Haeneveld
 
Ook de andere bridgeclubs in de regio organiseerden gisteren een drive. De leden van Dulcinea vielen overal in de prijzen.
 
Guido en Fernanda scoorden een eerste plaats in Waardamme.
Bruno Baekelandt en Paul Logghe waren de winnaars in de rode reeks van de Witte Beer.
Bruno in N/Z en Paul in O/W.
Maandagmiddag was de eerste plaats in Azalea voor Jos en Leon
 
Proficiat aan alle winnaars
 
Elk jaar verschijnt de bridgekalender. Een mooi geschenk om te geven of te krijgen.
Bridgeclub Dulcinea Jabbeke geeft je de kans om de kalender via de bridgeclub aan te kopen.
We bieden een mooie prijs van 13,00 euro per kalender. Stuur me een mail als je een kalender wilt bestellen.
 
Paul Clement

2018-11-12 "Wintercompetitie"


Beste bridgers,

Gisteren de vierde speeldag van de interclubcompetitie. André, Bernard, Pierre en Marc hebben de verplaatsing naar Blankenberge gemaakt.

Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste wedstrijdhelft was alles Dulcinea wat de klok sloeg en halftijds lagen we 3-33 voorop.
Daarna het omgekeerde beeld: Blankenberge won alles en uiteindelijk won Blankenberge de wedstrijd 16-14.

Dulcinea staat nu derde.
Volgende week ontvangen we Athena in 't Haeneveld. De wedstrijd begint om 13:00

Paul Clement

2018-11-11 "Faire play"


Beste bridgers,

ik speel al jarenlang bridge, en in een ver verleden ging ik op woensdagmiddag graag een kaartje leggen op het Brugse Zand. 

op zekere dag zat ik daar weer aan de bridgetafel, rechts van mij kwam een openingsbod van 2SA.

Ik had zelf een compleet waardeloze hand, weliswaar een zeskaart schoppen, maar zeker niet genoeg voor een zwakke twee laat staan dat ik in de bieding zou komen nadat ze rechts van mij 2 SA geopend hadden.

Maar toen keek ik even wie er aan mijn linkerkant zat, een vriendelijke bejaarde mevrouw met een hart als een koekebrood, het kneusje van de club.

Wat zou er gebeuren als ik nu 3 schoppen volgde. Ik schatte de kans dat ik voor straf gedoubleerd zou worden niet hoog in. Waarschijnlijk zou ze door mijn bod te verbouwereerd zijn om nog iets te doen. Ik had immers de reputatie de betere bridger te zijn.

Ik bood 3 schoppen, en mocht dat spelen. Maken was uitgesloten, maar ik maalde niet om enkele ongedoubleerde downslagen. Een mooie top?

Ik ben nog altijd beschaamd als ik aan dat bod terugdenk. Wat een arrogantie om hoog te gaan bieden omdat je denkt: "het is tegen een beginneling, dus laat mij maar hoog in de boom klimmen"

Ik beschouw dit bod als het slechtste wat ik ooit heb gedaan omdat het blijk gaf van een gebrek aan fair-play.

Het is mijn principe dat je aan tafel zit voor het plezier van de 4 spelers en daar heb ik dit credo zwaar geweld aangedaan.

ik wil een oproep doen aan de sterkere spelers als ze tegen mindere goden spelen toch in alle situaties de fair play hoog in hun vaandel te houden.

Dit is een absolute noodzaal als we willen dat iedereen plezier beleeft aan ons geliefde bridgespel en dat willen we toch allemaal.

mvg,
Paul

2018-11-08 " Vrije viertallen"

Resultaat vrije viertallen 07 11 2018

1 - Francky Deketelaere, Wim Vandenberghe, Jos Hoebeeck, Jos Muyssen      69vp
2 - Marc Braeckman, Pierre Berger, Madeleine Otte, Ludo Sadones                   61vp
3 - Els Van Loo, Paul Clement, Elie Raes, Stephan Vanderhaeghe                     61vp
4 - Anneke Descheemaecker, Jo Nachtergaele, Greta Yde, Hugo Desimpel       60vp
5 - Marina Plancke, Simone Priem, André Jacques, Bernard Dereeper               51 vp

Volgende editie gaat door op woensdag 5 december
Er is al een ploeg ingeschreven, maar er is zeker nog plaats voor jou.

Paul Clement

05-11-2018 "Bridgemijmeringen"


Je speelt graag bridge, en je hebt ambitie.

Je droomt van een vaste stek in de zwarte reeks en misschien wil je de kleuren van Dulcinea wel gaan verdedigen in Liga 2  (in de veronderstelling dat we dit jaar promoveren).
Als we niet promoveren, dan kan dit misschien volgend jaar gebeuren, dank zij jouw bijdrage.
 
Als je iets wilt bereiken, dan moet je er toch iets voor doen. Dus heb ik enkele raadgevingen voor jou.
 
Je eerste opdracht: veel bridgen. Daarbij moet je oog hebben voor je partner.
Je speelt niet met de eerste de beste, maar je probeert een partner aan de haak te slaan waar je iets van kan leren.
 
Je luistert goed naar zijn raadgevingen.
Je moet en openstaan voor kritische opmerkingen over je bied- en speeltechniek.
En bovendien is het ook aan te raden in je vrije tijd veel bridgeboeken te lezen.
Uiteraard kan je ook bjj mij enkele bridgelessen volgen.
Dit zal allemaal helpen om je bridge naar een hoger niveau op te tillen.
 
Maar misschien besef je dat dit een lange lijdensweg is. Je speelt graag bridge, maar van zwart of rood lig je niet wakker. Het zou allemaal iets beter kunnen, maar een topspeler zal je niet worden.
 
Je wilt bridgen voor je amusement. In dat geval zien mijn adviezen er helemaal anders uit.
 
Uiteraard wil je veel spelen want je speelt graag.
 
Een eerste vereiste is een goede partner. Een topspeler moet dat niet zijn, als hij zich maar niet nodeloos druk maakt over een verkeerd bod of een te hoog bod.
 
Wel belangrijk is dat hij of zij er leuk uitziet. En zeker ook dat hij lekker ruikt. (dat geldt trouwens ook voor je tegenspelers, maar die kan je niet kiezen).
 
Het is prettig dat je partner na afloop van de drive niet meteen naar huis moet. Uiteraard moet hij de giften niet gaan herkauwen,  want die kaartverdelingen ben je ondertussen toch vergeten.
Maar samen nog een glas drinken is zeker een leuke afsluiter. En als je toevallig eens een goede score hebt gehaald, dan mag het iets uitbundiger zijn.
 
Als je naast het bridgen nog wat vrije tijd hebt
dan ga je geen bridgeboeken lezen. Liever een leuke roman, of een avondje netflixen, of misschien nodig je die leuke bridgepartner wel eens uit om te gaan dansen.
Je weet nooit vooraf of van het ene niet het andere komt.
 
Wat je ambitie ook is,
ik wens je nog veel plezier met bridge.
 
mvg,
Paul
 

04-11-2018 "Website Dulcinea"


Beste bridgers, bezoekers,

Gisteren is de teller van de website boven de 500.000 bezoekers gekomen.
Toen de website in september 2014 werd opgestart had ik er nog geen idee van wat het allemaal zou worden.
Toen ik de cursus voor webmaster in Brugge (Lissewege) volgde merkte ik al heel vlug dat deze tool heel wat troeven in petto had.
Ik heb mijzelf aan het werk gezet en de maand daarop werd de website van Dulcinea opgestart.
De uitstraling naar de buitenwereld heeft niet op zich laten wachten. Het aantal bezoekers is steeds blijven stijgen.

Anderzijds brengt de website heel wat werk met zich mede zoals het updaten van de uitslagen, nieuwtjes binnen de bridgewereld, activiteiten enz.
Gezien het werk steeds maar toenam en ik het zelf niet meer kon verwerken, heb ik hulp gevraagd aan André Jacques en Claire Vandenabeele.
André is verantwoordelijk voor het updaten van de resultaten en Claire is mijn back-up voor de dagelijkse informatie op het infoblad.
Beide clubleden zijn een onmisbare hulp om de website "up to day" te houden.

Dank ook aan iedereen die op een of andere manier hun steentje bijdragen tot het succes van onze website.
Ook dank alle bridgers en bezoekers van de website van Dulcinea Jabbeke VZW

Edouard