Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

14-03-2021 "Stepbridge"


Beste bridgers,

Zoals je kan zien in de uitslagen scoorde ik de voorbije dagen: 55%, 45%, 44%, 47%, 40% en 33%.
Ik ben op step gezakt van nivo 17 naar 13. Het is de afdaling van de Toumalet, straks probeer ik de Aubisque

Paul

13-03-2021 "Einde competitie virtuele viertallen"


Hallo iedereen,

Het is zover: we zijn aan het einde gekomen van onze Virtuele Viertallencompetitie. We feliciteren alvast het team UAE, dat zich vanaf heden Virtuele Viertallenkampioen van Vlaanderen mag noemen. Ook van harte proficiat aan het team Waasmunster 1, dat zich tot kampioen kroont in de Liga reeks.

Van zodra volgende uitslagen ons bereiken, kunnen we de volledig definitieve rangschikking opmaken (en communiceren) :

* Riviera1 - Squeeze (Nationale)
* Merelbeke - Begijntje1 (Nationale)
* De plankierkaarters - Nigranka (Liga)

Wij wensen alvast iedereen te bedanken voor het zeer vlotte en sportieve verloop van de competitie. Daarnaast ook onze appreciatie voor de vele dankwoordjes die wij mochten ontvangen voor het organiseren van deze competitie.

Blijkbaar had de (Vlaamse) bridgewereld nood aan wat bridge-competitie tegen mensen buiten de club en werd deze virtuele competitie aldus enorm geapprecieerd. 

Wij hebben dit uiteraard met alle plezier gedaan, maar hopen toch stiekem dit nooit meer te hoeven doen want dat we maar snel terug live kunnen bridgen, toch ?

Dan rest er ons niet meer veel behalve te zeggen: bedankt en tot ziens ! Hopelijk tot binnenkort op ons viertallentornooi, of nog beter: tot aan de bridgetafel met echte kaarten in onze handen. 

Vele groeten,
Tom en Rutger

12-03-2021 "Oplossing opgave van 10 maart"


Beste steppers

Jullie kregen van mij deze hand

♠ 9 3
♥ K J 8 4
♦ A Q 10 3

♣ K 9 2

Uiteraard is het openingsbod 1 Ruit. Als ik deze hand met 1 Hart zou openen dan kan dat alleen een misclick zijn of er zou een ruiten tussen mijn harten moeten gesmokkeld zijn wat online niet mogelijk is want daar moet ik zelfs mijn kaarten niet meer sorteren. Hoe lui kan je in corona worden?

Ik open de hand dus 1 Ruit en partner biedt 1 Sch, ik 1SA, partner 2 Hart. Die herbieding van mijn partner daar ben ik natuurlijk tevreden mee. Maar wat belooft hij eigenlijk. ja, hij heeft een vijfkaart schoppen en een vierkaart harten.

Maar hij heeft een zwakke hand, 10 punten is een absoluut maximum en de kans op 7-8 punten is veel groter.

Op een slechte dag heeft hij er maar 5 met single ruiten en wou hij met zijn verdeling niet passen op mijn opening.

Maw: hoe groot is de kans dat we 4 harten kunnen maken. Die kans is erg klein en daarom is mijn advies te passen op 2 harten.

Paul

10-03-2021 "Virtuele viertallen + oefening"


Beste Feniks steppers

Zoals jullie weten neemt Houtland met een team deel aan de viertallencompetitie de virtuele viertallen, die door de Liga op BBO worden georganiseerd.

Het team Houtland begon de competitie met drie overwinningen. We stonden toen 4de geklasseerd op 46 deelnemende teams. 

Wellicht een beetje overgekwalificeerd. Dat werd bevestigd door onze verdere resultaten. Na drie overwinningen volgde vier nederlagen en we verdwenen uit de top van de rangschikking. Meer nog, we zakten weg naar de 27ste plaats.

Gisteren speelden Marc en Paul, Luc en Geert de laatste wedstrijd van de competitie. We moesten het opnemen tegen een team van Bridgeclub De Teuten uit Lommel. 

Dit team speelt onder de naam downagain? Als ze hun naam een beetje eer wilden aandoen konden wij ons misschien herpakken.

En inderdaad we hebben die laatste wedstrijd met glans gewonnen. Houtland scoorde 61 imp tegen 23 voor Downagain? In vp is dat 17-3 voor Houtland.

Vrijdag wordt het eindklassement gepubliceerd. Misschien staan we toch weer in de top 23.

Een kleine oefening:
Je hebt deze hand

♠ 9 3
♥ K J 8 4
♦ A Q 10 3

♣ K 9 2

Een normale 13 punter van na de hoogmis. Je opent de bieding 1Ruiten. Zoals verwacht biedt je partner 1 schoppen en je doet een herbieding van 1SA. Tot je verrassing biedt je partner 2 harten. Wat is je volgende bieding?

Paul

09-03-2021 "Oplossing opgave 7 maart"


Beste steppers,

Ik gaf je deze kaarten

♠ J 4
♥ A 9 7 6 5 3
♦ A 8

♣ J 10 4

Je moet verdedigen tegen 4 schoppen en je partner komt harten 2 uit. Je beschouwt dit als een singleton.

Het tegenspel is duidelijk. Je geeft je partner een aftroever. Partner speelt ruiten voor je aas en partner krijgt nog een aftroever. Maar er zit een addertje onder het gras. Hoe weet je partner dat hij na de eerste aftroever ruiten moet spelen?

Je zult het hem zeggen. Je neemt hartenaas en de tweede kaart die je speelt is harten 9. Duidelijk niet je kleinste harten door partner de aftroever te geven met een hoge harten vraag je hem de hoogste kleur terug te spelen.

Harten kan hij niet terugspelen. Troef mag hij uiteraard niet terug spelen. Hij heeft de keuze tussen ruiten en klaveren. De ruitenkleur is de hoogste van de twee. Die harten 9 is een lavinthal signaal voor ruiten dus partner speelt ruiten. Je neemt het aas en daar komt de tweede aftroever. De downslag is een feit.

Paul

07-03-2021 "Oplossing + nieuwe opgave"


Beste steppers,
Je kreeg van mij in zuid 18 punten

♠  A K 3
♥  J 3
♦ K 10 8 7

♣ A Q J 3

Maar je kreeg de kans niet om deze hand rustig uit te bieden doordat oost na een pas van je partner de bieding opende met een preempt 3 harten.

Je dubbelt, west past en partner biedt 3 schoppen na een pas in oost ben je weer aan de beurt. Wat denk je

Het 3 schoppenbod van je partner belooft niks. Ja hij kan wel eens 8 punten hebben met een vijfkaart schoppen maar hij kan er ook 4 hebben met een vierkaart schoppen.

Je dubbel op 3 harten suggereert een vierkaart schoppen. Op een slechte dag biedt je partner nu de schoppen op Q j 8 en is je hand wel zijn 18 punten waard. 

Die hartenboer is in alle geval waardeloos en als de harten bij oost zitten dan zitten de mineurs bij west dus slecht geplaatst voor jou.

De conclusie is dat alles wat je probeert waarschijnlijk gecounterd wordt door een slecht zitsel en hopen dat de schoppen met een 4kaart bij partner 3-3 zullen zitten is ook erg optimistisch en als het zo zou zijn, dan zitten alle ruiten en klaveren achter je.

Geloof me, alles wat je verder probeert is een shot in the dark en het zou wel eens een shot in je eigen voet kunnen zijn. Mijn advies: pas is ook een bod.

Wil je nog een oefening?
Dit zijn je kaarten

♠ J 4
♥ A 9 7 6 5 3
♦ A 8

♣ J 10 4

Partner komt harten twee uit tegen 4 schoppen. Dat zal een singleton zijn.
Je neemt het aas. Welke kaart speel je na?

Paul

06-03-2021 "Bridge oefening"


Beste steppers,

Je krijgt nog eens een bridgehand van mij
♠  A K 3
♥  J 3
♦ K 10 8 7

♣ A Q J 3

Een mooie 18 punter. Je bent van plan 1 klaver of ruiten je openen afhankelijk van je systeem. Je verwacht dat je partner 1 hart zal bieden en dan zal je met een sprong naar 2SA je kracht tonen.

Maar dit plan gaat niet door want na een pas bij je partner komt er aan je rechterkant een openingsbod van 3 Harten preëmptief. Je dubbelt dit bod en je partner biedt zoals je verwacht 3 schoppen.

Doe je nog iets, of is het genoeg geweest?

Paul

05-03-2021 "Virtuele viertallen"


Beste bridgers,

Houtland  15  -  22  Westrand 3
Omgezet in Vp punten =>  vp: 8,17 - 12,83

Houtland zakt van plaats 24 naar plaats 26. Het is ooit wel beter geweest.
Nigranka won zijn wedstrijd tegen de Witte Beer 54-58. In de rangschikking staat Nigranke nu op plaats 32. De Witte Beer op plaats 29.
Dit op een totaal van 46 deelnemende ploegen.

Paul

28-02-2021 "Bridgetip"


Beste bridgers,
 
Als je een lange dichte kleur hebt dan kan je vaak 3SA maken met minder dan de normale 25 punten.
 
Veronderstel je hebt een zevenkaart ruiten met AKQ. Dat zijn negen punten, maar in de regel wel goed voor 7 slagen. Voeg daar twee azen aan toe. Je hebt 17 punten, en zonder grote ongelukken maak je 3SA.
 
Mijn advies: bied met een lange dichte mineur vlot 3SA. Het valt vaker mee dan tegen.
 
Paul

25-02-2021 "Virtuele viertallen"


Beste Houtlanders ,

Na de nederlaag tegen de Bridgevrienden zijn we verdwenen uit de top 20. Meer zelfs, we staan nu 24ste op 46 en dat is net in de rechterkolom. Er staan dus meer ploegen voor ons dan achter ons.
 
Dat was toch niet de bedoeling?
 
We krijgen de kans ons te herpakken tegen Westrand 3 net zoals de bridgevrienden een ploeg uit Dilbeek. Volgende week gaan we er weer voor.
 
mvg,
Paul

21-02-2021 "Oplossing opgave 19 februari"


Beste bridgers,

Je kreeg van mij deze hand

♠   9 7 
♥   K 8 2
♦   K 7 3 2

   A K 6 4

Je opent de bieding met 1 ruit of klaver. Partner biedt 1 harten en die lastpost die rechts van je zit biedt 1 schoppen. Wat is je beste actie?

Velen kiezen voor pas, minimaal, geen schoppenstop, geen 4kaart harten maar daar help je partner niet mee vooruit.

Je partner heeft harten geboden. Je hebt er 3, en volgens je afspraken mag je daarmee niet steunen maar de combinatie van je doubleton schoppen en je driekaart harten zorgt ervoor dat zelfs met een vierkaart harten bij je partner.
2 harten een speelbaar contract moet zijn

Als je dit schoppenbod doubleert, dan zeg je aan je partner dat je een driekaart steun hebt in zijn kleur. We noemen dat een support doublet.

Let op: als partner dan 2 harten biedt belooft hij geen vijfkaart. Partner heeft biedplicht, en misschien heeft hij geen andere keuze.

Ik raad je van harte aan dit support doublet toe te voegen aan je systeem.

Paul

20-02-2021 "Houtland zat door het ijs"


Houtland zakt door het ijs

Gisteren speelde het team Houtland in de Virtuele Viertallen tegen de Bridgevrieden, een ploeg van Bridgeclub Westrand in Dilbeek.
 
Vorige week leed Houtland een kleine nederlaag tegen Waregem ondanks die nederlaag konden we onze 17de plaats behouden maar gisteren zijn we door het ijs gezakt.
 
We hebben tegen Westrand verloren met 37 - 59. Omgezet in vp is dat 5-15. Waarschijnlijk verdwijnen we met dit resultaat uit de top twintig
hopelijk kunnen we ons in de volgende wedstrijd herpakken.
 
Paul

19-02-2021 "Nieuwe opgave"


Beste bridgers,

Wat denk je hiervan: Je bent deler als zuid en je krijgt deze hand.
 
♠   9 7 
♥   K 8 2
♦   K 7 3 2
   A K 6 4
 
Zonder veel enthousiasme open je deze 13punter met 1 Klaver.
(of 1 Ruiten, afhankelijk van je systeem). West past, en je partner biedt 1Harten.
 
Dan komt er een volgbod 1 Schoppen van Oost
Je bent opnieuw aan de beurt en wat is je keuze?
 
Paul

17-02-2021 "Oplossing oefening 15 februari"


Beste bridgers,

Jullie kregen van mij een probleempje dat aanleiding kan geven tot creatief bieden.
Je partner opent de bieding in eerste hand met een pre empt 3Harten.

In principe een behoorlijke zevenkaart harten en 6-9, hoogstens 10 pnt. Volgens de regel van 2 en 3 heeft je partner niet kwetsbaar 6, kwetsbaar 7 slagen maar die regel, is in de loop van de jaren zwaar gedevalueerd en daar kan je dus niet echt op rekenen.

Rechts van je komt er een doublet, uiteraard informatief
Dit zijn je kaarten

♠ 10 8 2
♥ 10 4 2
♦  A 9 4 2

♣ K Q 10

Een hand van na de hoogmis. Zo krijg je er wel vaker.
Je eerste reactie: Als mijn partner minder dan 10 pnt heeft dan kan hier toch niet mee gaan bieden maar bij nader inzicht, je hebt toch 3 harten en je partner heeft er 7 en dat is toch een mooie fit.

En slagen: De harten zullen waarschijnlijk kunnen gespeeld worden voor 1 verliezer. Dus zijn er 6 hartenslagen, misschien 7. 
Je hebt twee vaste slagen met ruiten aas en een zekere klaverslag dus toch in alle geval 8 of negen slagen, op een geluksdag zelfs 10 maar dat is een beetje optimistisch.

Je wilt 4 harten bieden maar wat gebeurt er dan als er 4 schoppen komt? 5 harten spelen lijkt een beetje link.
Wat komt je partner uit tegen 4 schoppen, harten natuurlijk, en als hij de slag mag maken waarschijnlijk nog een harten. Wat moet hij anders? Hij weet niets van jouw verdedigende slagen.

Wat wil je dat hij uitkomt?

Wel, je zit met heer en dame van klaveren achter de hand die punten beloofd heeft. Als klaveren aas rechts van je zit dan heb je misschien twee klaver slagen en met ruitenaas erbij heb je er drie. 

Een slag bij je partner brengt 4 schoppen tot zinken. Dat zou kunnen werken op één voorwaarde namelijk dat partner klaveren uitkomt.

Conclusie: Je biedt niet 4 harten maar 4 klaveren: een aanduiding voor de uitkomst. Als links 4 schoppen geboden wordt dan moet partner klaveren uitkomen. Als links gepast wordt, dan moet partner 4 harten bieden.

Je bod belooft dus waarden in klaveren en een beetje aansluiting in harten want je moet 4 harten bij partner kunnen verdragen. Je biedt dus 4 klaveren, en leunt achterover, benieuwd wat er zal gebeuren.

Ik kan het niet genoeg herhalen: Dergelijke fantasietjes moet je wel eerst hebben afgesproken met je partner. Je biedt een hartenfit, maar vraagt een klaveren uitkomst en als het lukt dan besef je hoe mooi bridge kan zijn.

Paul

15-02-2021 "Bridge oefening"


Beste bridgers,

Mag ik jullie bij de eerste update van het nieuwe seizoen een klein bridgeprobleem voorleggen?
Je hebt deze hand van 13 in een dozijn.

♠ 10 8 2
♥ 10 4 2
♦  A 9 4 2

♣ K Q 10

Je partner is de gever en hij opent de bieding met 3 Harten. Pre empt, in principe zevenkaart harten en max 10 pnt. Rechts van je komt een dubbel en jij bent aan de beurt.
Doe je iets? en indien ja, wat en waarom?

Paul

14-02-2021 "Virtuele viertallen"


Hallo iedereen,

De 5e speeldag zit er ook reeds op, hetgeen eveneens betekent dat de voorronde van onze Virtuele Viertallencompetitie achter de rug is.
We kunnen dus van start gaan met de Play-Offs voor de top-8, en met speeldag 6 voor de overige teams.
 
OPGELET: gezien het weekje krokusverlof, hebben jullie voor deze komende speeldag dus 2 weken de tijd.
Deadline = donderdag 25 februari 23h59 !
 
Het volledige klassement + alle details van de afgelopen speeldagen vinden jullie in bijlage.
Hierbij alvast de kwartfinales van beide reeksen :
 
  Nationale :
UAE - Forum 1
Squeeze 1&2 - Riviera 3
Begijntje 1 - Riviera 4
we “zien” mekaar nog wel - Riviera 1
 
  Liga :
Waasmunster 1 - ANPAROJO
Bee 1 - Roeselare 2
Forum 3 - Goldstar
Boeckenberg 2 - Riviera 9
 
Kleine opfrissing van het reglement :
* in de kwartfinales van de play-offs is een gelijkspel niet mogelijk. Indien de IMP-score na 20 giften gelijk is, dient er gift per gift gespeeld te worden tot er een verschil ontstaat.
* de winnaars van de kwartfinales van de play-offs plaatsen zich voor de halve finales. Zij spelen voor plaatsen 1 tot en met 4.
* de verliezers van de kwartfinales worden opgevist in de swiss vanaf speeldag 7, en krijgen 14 VP toegekend.
* de niet-geplaatste teams voor de play-offs spelen nog 3 speeldagen verder in de Swiss-formule, zij spelen -samen met de verliezende kwartfinalisten- voor plaatsen 5 en volgende.
 
Wij wensen iedereen zoals steeds vooral heel veel (bridge)plezier en veel succes.
We hopen alvast dat de resterende wedstrijden even sportief en aangenaam mogen verlopen als alle 5 vorige speeldagen.
 
Met vriendelijke groeten,
Tom en Rutger

10-02-2021 "Competitie virtuele viertallen"


Beste bridgers,

Toen we de beslissing namen een team op te stellen om deel te nemen aan de virtuele viertallen competitie van de vbl hadden we er geen idee van hoe zwaar we zouden wegen in dit veld.

Ploegen uit alle districten speelden mee en er was gewoon een liga reeks en een nationale reeks. Geen sprake van Liga 1, 2 of 3.

Het was dan ook een aangename verrassing dat onze eerste wedstrijd meteen ook onze eerste overwinning was.

Op de tweede wedstrijddag kreeg ik een mooi geschenk. Houtland won 20-0 tegen Tom Pousse. We moeten toegeven dat de zwakte van de tegenstrever hier zeker een even grote rol heeft gespeeld als de kracht van Houtland maar we stonden meteen in de top 4. Een plaats die recht heeft op de play offs.

Vorige week moesten we wel de rol lossen na een zware nederlaag maar toen we gisteren aan tafel kwamen stond Houtland op de 17de plaats en misschien kunnen we onze ambitie definiëren als: " een plaats bij de eerste 20 zou toch mooi zijn"

De hamvraag is: Was ons resultaat gisteren voldoende om onze plaats in de top 20 te behouden.

Ik weet het niet. We hebben de wedstrijd niet gewonnen maar een verlies met 46-49 is toch bijna een gelijkspel. In vp is dat 9,18-10,82. Waarschijnlijk blijven we daarmee in de top20.

Veronderstel eens: Je partner opent een zwakke twee in schoppen en je hebt 21 punten met 5 schoppen en een secce ruitenaas. Wat is je eindcontract? Voor de wevers was dat 4 schoppen. Marc vond dat een beetje weinig en hij bood er 6 schoppen. Goed voor 11 imp's en proficiat Marc.

Alleen jammer dat jullie tafel in de vorige gift 3Sa niet gemaakt werd en bij de wevers wel, goed voor een verlies van 11 imp's en zo ging het op en af.

Ik heb een tienpunter, 5 ruiten, 4 harten en 4 klaveren.

Ik besluit niet te openen. Rechts van mij komt er 1sa, pas en pas en nu bied ik toch 2 ruiten. Na een pas gaat mijn partner in de denktank. Ze zal toch geen schoppen bieden zeker? Nee, ze biedt 2 harten, pas pas pas. 2 harten juist gemaakt voor een winst van 11 imp's want aan de andere tafel maken we 3SA.

Verrassing: Christiane bood  2 harten met een 4 kaart harten en een 6 kaart schoppen. Is het goed bieden? Waarschijnlijk niet, maar het is wel 11 imp's. Ook dat is bridge.

Ik kijk uit naar de resultaten van de 5de speeldag. Houden we onze plaats bij de eerste 20? Vrijdag weten we het en dan weten we ook wie ons volgende slachtoffer wordt of worden wij het slachtoffer?

mvg,
Paul

05-02-2021 "Eindresultaat Glenrothes cup"


Beste Feniks bridgers,

Gisteren hebben we de laatste wedstrijden gespeeld in de Glenrothes Cup 2020-2021. De ontknoping was nog best spannend. Er waren nog twee teams die in aanmerking kwamen voor de overwinning.

Cathy en Edouard speelden tegen André en Paul om de cup binnen te halen moesten zij een ruime overwinning behalen maar dat is niet gebeurd. Paul en André wonnen nipt de wedstrijd.

Luc en Geert zijn dus de winnaars van de eerste editie van de Glenrothes. Ze hebben al hun wedstrijden gewonnen.

Omdat het voorlopig allemaal virtueel moet gebeuren is er geen grootse prijsuitreiking. Die organiseren we als we weer samen aan tafel kunnen zitten en als dat te lang duurt schud ik wel iets uit mijn mouw.

Ondertussen zijn we druk bezig met brainstormen rond de organisatie van de tweede editie die van start zal gaan op 15 april.

Ik denk daarbij aan een voorronde waar iedereen tegen iedereen speelt, gevolgd door een halve finale en een finale.

Waarschijnlijk trekken we het aantal boards per wedstrijd op naar 20.

Heb je nog voorstellen? leg ze me asjeblief voor want de bedoeling is natuurlijk dat jullie met plezier kunnen bridgen.

Ondertussen loopt ook de reguliere competitie op haar einde. De laatste wedstrijden kunnen gespeeld worden op 13 februari.

En naar aloude traditie begint de zomercompetitie 2021 op 14 februari. Jammer genoeg gaat ook dit niet gepaard met de klassieke Valentijnsdrive maar zodra het mogelijk is komt er een bridgefeest in de Pottenbakkerij.

Wil je bridgen op step? stuur me dan een berichtje. Ik zet je aan tafel.

Natuurlijk kan je ook zelf een tafel organiseren en me dan het resultaat doorsturen zodat ik het kan opnemen in het klassement.

Hieronder vind je het eindresultaat van de Glenrothes Cup. Nog een hartelijk proficiat aan Luc en Geert en ik hoop dat ook de andere deelnemers er veel plezier aan hebben beleefd.

mvg,
Paul

1 Luc & Geert 676,33 12 56,36%
2 Cathy & Edouard 664,18 12 55,35%
3 Andre & Paul 655,84 12 54,65%
4 Bob & Geert 630,35 12 52,53%
5 Marleen & Hubert 630,17 12 52,51%
6 Christiane & Els 611,44 12 50,95%
7 Jef & Yves 588,80 12 49,07%
8 Anneke & Gerda 583,07 12 48,59%
9 Rosa & Greta 575,38 12 47,95%
10 Annie & Rik 557,83 12 46,49%
11 Joost en Lionel 553,72 12 46,14%
12 Madeleine & Ludo & Claire 541,49 12 45,12%
13 Anne & Kris 531,35 12 44,28%

04-02-2021 "Competitie virtuele viertallen"


beste Houtlanders,

Ik heb de uitslag gekregen en ik ben niet in tranen uitgebarsten.
Het moest er eens van komen. We leefden waarschijnlijk toch een beetje boven onze stand.
 
38-74, het ziet er niet goed uit. In vp is dat 17-3. Dat ziet er nog minder goed uit. Dank aan alle spelers voor de inzet en ik hoop dat het toch een beetje plezant was. 
 
We kijken al uit naar de volgende wedstrijd en duimen voor Houtland
mvg,
Paul

31-01-2021 "Even bezinnen"


Beste bridgers,

Op donderdag 12 03 2020 speelden we bridge in 't Haeneveld. Maar dat was de laatste keer bridge spelen was vanaf nu levensgevaarlijk en ja, verboden. Althans live bridge spelen met zijn vieren aan een tafeltje speelkaarten in de hand.

Het voelde onwezenlijk. Mijn leven draaide voor een groot deel rond bridge, lesgeven, spelen, organiseren, niets leek nog mogelijk.

Maar er was toch nog iets. Je kon online bridge spelen. Ik werd lid van Stepbridge en stuurde een bericht rond dat ik daar een kleine competitie wilde organiseren tijdens de corona periode.

We zijn nu bijna een jaar verder en live bridgen is nog altijd niet aan de orde maar we spelen elke dag online.

We hebben een klein gezelschap gevormd van stepbridgers. Het is toch een beetje een bridgeclub en ik noem die club Feniks.

Naar aloude traditie is de competitie halfjaarlijks, een wintercompetitie van 1 sep tot 13 feb en een zomercompetitie van 14 feb tot 31 aug.

We blijven dromen van een Valentijnfeest. Zodra het kan doen we het maar het zal nog even duren en 14 feb 2021 komt te vroeg. Heel misschien kan je dan naar de kapper.

Enkele maanden geleden kreeg ik van Luc een voorstel of we ook een bekercompetitie konden inrichten en enkele dagen later was de Glenrothes Cup geboren. In de Glenrothes speelt elk ingeschreven paar een wedstrijd tegen elk ander deelnemend paar.

We zijn nu eind januari en zowel de competitie als de cup lopen op hun eind. Op 14 feb begint het nieuwe seizoen. De eerste twee maanden gewoon de reguliere competitie en op 15 april gaat de tweede editie van de cup van start.

ik verklaar de inschrijvingen open vanaf vandaag

Ondertussen hebben we ook een team ingeschreven in de bridge interclub competitie die de Vlaamse Bridge Liga organiseert op Bridge Base Online.

Ons team verdedigt de kleuren van Bridgeclub Houtland en met succes. We hebben onze eerste drie wedstrijden gewonnen en staan nu op een vijfde plaats van 46 deelnemende ploegen.

En er zijn ook spelers van ons bridgegezelschap die deelnemen aan de competitie onder de naam Nigranka. Met een beetje puzzelwerk kan je weten wie er speelt voor team Nigranka.

Alle uitslagen van de Feniks competitie, de Glenrothes Cup en de VBL Virtuele Viertallen kan je terugvinden op de site van Edouard die we hiervoor erg dankbaar zijn.

Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan onze bridgewedstrijden. Als je ideeën hebt voor optimalisering van de competities laat het gerust weten. Twee weten meer dan één dus 54 weten zeker meer dan één.

Natuurlijk gaat er niets boven live bridgen maar voorlopig moeten we het doen met stepbridge. Ik hoop dat je er toch plezier aan beleeft en ik wil graag blijven zorgen voor je bridgeplezier.

Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan

mvg,
Paul Clement

27-01-2021 "Competitie virtuele viertallen"


Beste bridgers,

Vorige week scoorde Houtland een verpletterende overwinning tegen Tom Pousse. Het resultaat is dat we ons nestelde in de kop van de rangschikking voorwaar een vierde plaats.

Je weet het of je weet het niet. De competitie wordt afgesloten met een soort play-offs nadat 6 wedstrijden gespeeld zijn vecht de top 4 het onder elkaar uit met een halve finale en een finale.

Misschien stonden we te vroeg op die vierde plaats want met het swiss systeem moesten we het opnemen tegen nummer 3. Opnieuw een team van Rivièra, maar waarschijnlijk een klasse sterker dan Tom Pousse.

Onze overwinning van vorige week leek nu een vergiftigd geschenk. Gisteren stonden we voor een zware opgave. Onze opdracht: niet afgaan. Voor Houtland streden Luc en Geert, Marc en Paul.

ik moet toegeven dat ik een beetje zenuwachtig was. De eerste gift was een opwarmer. 2SA opening, 3SA contract +2 aan beide tafels. Mooie kaarten, en zoals vaak met deze giften, een gelijkspel.

Maar op het tweede board gaan we al de boor in. Ik speel 3 schoppen in een 4-3 fit terwijl we in klaveren een 5-4 fit hebben.

Aan de andere tafel vinden ze de klaverenfit wel. Het verschil tussen 3 sch -1 en twee klaveren +3 is 6 imp. De eerste imps voor Rivièra: is de toon gezet?

Volgende board krijg ik een prachtige hand. 6 schoppen met A H, 6 klaveren van de dame, single ruiten.

Marc opent 1 harten, mijn renonce dat maant tot voozichtigheid. Rechts van mij komt een dubbel. Heeft die 4 schoppen tegen? Ik bied 1 schoppen en later 2 schoppen. Gebrek aan lef, een echt underbid.

Als de dummy op tafel komt, met dame klein in schoppen kruip ik onder de tafel. Ik maak 2 sch +3, gemiste manche. Een ramp in een viertallenmatch maar de gift slaat uit. Aan de andere tafel spelen ze ook 2 sch +3, gelijkspel maar dat is geen excuus voor mijn slechte bieden.

Er gebeurt niks tot het bord nr 6 op tafel komt. Ik open 2SA, en speel enkele 4 harten +1. Het lijkt een blote gift maar aan de andere tafel verslikken de spelers van Rivièra zich. Ze bieden 6, en maken net zoals ik 11 slagen, dat is eentje te weinig.

Houtland scoort 11 imps. Voor het slem moeten twee snits lukken en dat is een beetje veel gevraagd. Houtland komt aan de leiding.

Board 7 maakt Rivièra 4 harten +1. Luc en Geert bieden ook 4 harten maar Rivièra biedt nog 4 schoppen. Dat gaat gedubbeld min 2 voor 500. Niet genoeg tegen een kwetsbare manche en 4 imps voor Rivièra.

Board nr 10. Ik heb 10 pnt met schoppen aas en heer. Ze spelen 4 harten, Marc heeft een beetje troef. Hij komt ruiten uit. Aan de tafel A D, de leider neemt in de hand met de heer. Die ruiten uitkomst is zeker een singleton.

Marc komt aan slag na een troefsnit. Ik bid voor schoppen, maar hij speelt klaveren. De leider haalt de troeven en incasseert ruiten. Contract gemaakt, met schoppen na komt er een introever voor min 1.

Aan de ander tafel gebeurt net hetzelfde. Ik vind dat Marc alleen maar schoppen kan spelen maar aan de andere tafel hebben ze het goede tegenspel ook niet gevonden. We staan half wedstrijd aan de leiding met 12-11.

Board nummer 11. Rivièra biedt 2 harten in de 4-2 fit. Slecht geboden, maar wel gemaakt. Luc en Geert bieden 3SA, en gaan min1. Rivièra scoort 5 imp, en komt voor.

Op board 15 heb ik 6 punten. Aas en dame van schoppen in een achtkaart, 4 klaveren van de 10, en een single ruiten.

Ik vind dat het tijd is om iets te doen en open 4 schoppen. Links pas, en bij Marc na lang nadenken ook pas. Rechts van mij komt er 5 harten. Ik pas, misschien heeft Marc de harten wel tegen. Links pas, en Marc biedt 6 schoppen. Ik slik even

Nu , ik heb renonce harten, dus ik leef nog na een hartenuitkomst. Inderdaad, harten uit, Marc heeft het aas en mijn ruitenverliezer verdwijnt.

De schoppen vallen netjes en Marc heeft ook een vierkaart klaveren met A H. Spelen is eenvoudig. Troef halen, een veilige speelwijze in klaveren en 12 slagen oprapen. Goed voor 13 imps, de andere tafel speelt 5 schoppen +1. Met uitkomst ruiten ga ik down. Soms is het verschil tussen winst en verlies zo klein.

En inderdaad het verschil blijkt klein te zijn maar we winnen uiteindelijk 31-32. Onze derde overwinning, in voetbal is het 9 op 9. Straks gaan we nog geloven dat we goed zijn.

mvg,
Paul

22-01-2021 "Tom Pousse"


Beste bridgers,

ik ben jarig op 20 januari. Dat was dus even terug. Jullie weten natuurlijk dat er weinig is dat ik liever doe dan bridgen. Met de pandemie speel ik online en ik speel veel.

Maar op mijn verjaardag maak ik tijd voor iets anders. Er zijn tenslotte nog leuke dingen in je leven dus woensdag voor mij geen bridge.

Dat betekent dat de kapitein van Houtland niet heeft meegespeeld in de wedstrijd tegen Tom Pousse. Een team van Bridgeclub Rivièra. De Rivièra ligt voor de gelegenheid in Antwerpen.

Ik ben jarig, een beetje uitslapen, lekker ontbijten en cadeau uitpakken. Even het huis uit en bij thuiskomst stel ik vast dat er een verrassing is geland in de tuin. Dus nog een cadeau uitpakken en de flessen opbergen. Dank je voor de verrassing.

Een mailtje naar de Houtlanders die het vanavond opnemen tegen het team van Tom Pousse. Een beetje goede moed inspreken en op het hart drukken dat ze op tijd moeten inloggen anders maakt de kapitein van Tom Pousse zich nerveus en we weten wat er gebeurt als een bridger nerveus wordt.

Ah, iemand stuurt me 60 zoenen voor mijn verjaardag. Die moet ik sparen voor na de lockdown.

Daarna gaan we aperitieven bij Pieter. Ik wil in principe op tijd thuis zijn voor als er iets zou fout lopen bij de opstart van de wedstrijd in de virtuele viertallencompetitie maar dat lukt natuurlijk niet. Daarvoor is het veel te gezellig en we zitten al zoveel thuis.

Plots mijn gsm. De kapitein van Tom Pousse. Lap, tis van dadde. De eerste opstart van de wedstrijd mislukt maar een minuut later een berichtje dat het nu toch gelukt is. Oef, ze zijn aan het spelen.

Nog een hapje, nog een drankje en dan toch naar huis want we hebben zin in meer lekkers.

Vooraleer ik aan tafel ga, even kijken naar de wedstrijd. Lukt niet, kibitzers niet toegelaten. Zou het een beetje goed gaan? ... of krijgen ze een pak voor de broek. Hoe zit dat met de godsvrucht van Tine?

Ik kan er nu toch niks aan doen, dus genieten aan tafel, super lekkere witte wijn, misschien nog een glas en dan landen we in de zetel.

Daar is mijn gsm weer zou de wedstrijd al gedaan zijn? Is het een catastrofe?

Nee hoor, Luc weet me te vertellen dat Houtland de wedstrijd heeft gewonnen met 102 imp tegen 10 imp. Dat betekent 20-0, de maximumscore. Een beter verjaardagsgeschenk kan ik me niet voorstellen. Dank je wel Team Houtland, dank je Luc, Geert, Tine en Marc.

Misschien kan ik nog een glas drinken op de overwinning. Wat dacht je van Glenrothes?

Paul

14-01-2021 "Feniks glenrothes cup"


Beste bridgers,

De bekerwedstrijden worden vlot afgewerkt en het klassement blijkt een juiste weergave te zijn van de onderlinge krachtsverhoudingen.

Persoonlijk ben ik erg tevreden over het opzet van de Feniks Glenrothes Cup en de gevolgde formule, maar dat betekent nog niet dat jullie die mening delen.

Ik sta natuurlijk altijd open voor opmerkingen en tips voor verbetering. Bovendien is er de vraag: doen we dit éénmaal of komt er een tweede en derde editie?

Ik kijk uit naar jullie feedback

mvg,
Paul

13-01-2021 "Vieruelele viertallen - 2"


Beste bridgers,

Er is nog altijd geen live bridge. Omdat de interclub competitie voorlopig niet kan doorgaan organiseert de Vlaamse Bridge Liga een online competitie onder de titel virtuele viertallen.

We nemen deel aan die competitie met een team Houtland en gisteren kregen we onze vuurdoop. Onze tegenstanders waren een team van Bridgeclub Edegem.

Voor team Houtland speelden Luc Walcarius, Geert Werbrouck, Marc Braeckman en Paul Clement. Om 20:00 begon de wedstrijd en ik kreeg mijn eerste dertien kaarten.

Marc opent de bieding 1SA. Ik heb 11 punten, vierkaart schoppen. Ik ben van plan 3 klaveren te bieden, puppet stayman, maar rechts van mij komt er een bod van 3 klaveren. Lap, tis weer vandadde. Zal het de hele avond zo zijn?

We hebben natuurlijk niets hierover afgesproken. Schoppen bieden belooft een vijfkaart. Dat kan ik niet doen. Ik heb ook een vijfkaart ruiten en die bied ik dan maar. Partner zal toch niet passen hoop ik. Nee hij biedt en maakt 3SA.

Marc heeft wel een vierkaart schoppen. De andere tafel biedt en maakt 4 schoppen. We verliezen ons eerste impje maar dat is niet erg. Het gaat vandaag niet over het verschil tussen 400 en 420. Het is viertallen, dat is manches bieden en maken.

Dus spelen we board nr 2. Wij bieden 4 harten, door Marc goed afgespeeld en gemaakt. De andere tafel gaat down in hetzelfde contract. Dat zijn 13 imps voor ons, we nemen de leiding.

Maar dan spelen Luc en Geert 1 ruiten, gemaakt +2, goed voor 110. Onze tegenstanders verkiezen 3 SA, ook 2 overslagen, dat rekent af op 660. Dus 11 imps voor Edegem en 2 boards later gaan Luc en Geert down in 3SA. Edegem kiest aan de andere tafel voor 4 schoppen, netjes gemaakt. Nog 10 imp voor Edegem.

Half wedstrijd staat Edegem aan de leiding met 23-31

Op board 13 moet ik 5 klaveren spelen. We hebben een 5-5 fit in klaveren en een 4-4 fit in schoppen. Op het eerste zich een slechte keuze voor ons.

5 klaveren is niet te maken, ik ga eentje down. De andere tafel zit in 4 schoppen. In theorie een beter contract maar Luc heeft 5 schoppen tegen. Hij legt een dubbeltje en het contract gaat 3 down, 800 voor ons. Goed voor 12 imps en we komen gelijk.

Als het laatste bord op tafel komt staan we 41-39 voor. Quasi gelijkspel dus.

Edegem vindt dat ze nog iets moeten doen. Ze bieden 4 harten, en gaan 2 down. Aan de andere tafel stoppen Luc en Geert in 2 harten. Netjes gemaakt, goed voor 7 imps.

Einduitslag: Houtland 48-39 Edegem 2.
In vp: 12,30 - 7,70
en een goede start voor Team Houtland

volgende week een nieuwe uitdaging
--
Paul Clement

04-01-2021 "Virtuele viertallen"


Beste bridgers,

Terwijl voor live bridge de pauzeknop ingedrukt blijft organiseert de VBL een online bridge competitie. De competitie loopt over 8 wedstrijden te spelen tussen 8 januari en 11 maart.

A tempo: 1 wedstrijd per week

Luc Walcarius heeft me gecontacteerd met de vraag of ik een team wilde samenstellen en ik richt me nu tot jullie met de vraag wie er wilt meespelen?

Voor elke wedstrijd moeten 4 spelers opgesteld worden. Als we een team zouden vormen met 8 spelers dan moet je in principe 4 wedstrijden spelen en dat lijkt me goed te doen.

Het niveau van de deelnemers is wellicht vergelijkbaar met Liga 2. Dat hoeft je dus niet af te schrikken.

De wedstrijden worden gespeeld op bridge base online. Je moet dus een BBO identiteit (account) hebben. Dat is op bridgebase.com in een handomdraai geregeld en is gratis.

Wil je meespelen, stuur me dan een bericht. Niet lang aarzelen ik moet de teams aanmelden uiterlijk 04 jan 2021. 

En laat me afsluiten met je in 2021 veel bridgeplezier te wensen.

mvg,
Paul